Een kattenbeet veroorzaakt een vieze prikwond doordat katten kleine scherpe tanden hebben. De bacteriën uit de kattenbek dringen hierdoor diep door in het slachtoffer. Hoe behandel je de wond? Wat moet je doen om infectie te voorkomen? In dit blog leer je alles over de eerste hulp bij een kattenbeet.
Uit onderzoek blijkt dat in kweken van kattenbeetinfecties met name de ziekteverwekkende Pasteurella multocida, streptokokken en stafylokokken voorkomen. Deze kunnen ernstige huidinfecties veroorzaken. Een kattenbeet geeft meer risico op een ontsteking dan een hondenbeet. Een kattenbeet in hand, pols en voet geeft een nog grotere kans op infectie. En mensen met een verminderde afweer hebben de grootste kans op een bijtwondinfectie.
Symptomen van een infectie zijn: roodheid, zwelling, warmte, pijn en het ledemaat moeilijk kunnen bewegen.
Bij een beet aan de gewrichten kan het gewrichtskapsel geperforeerd worden. Dit kan leiden tot een gewrichtsontsteking. Als dit niet behandeld wordt kan je ernstig ziek worden en kan het kraakbeen in het gewricht ernstig aangetast worden. Dit kan dan weer leiden tot gewrichtsslijtage.
Andere noemenswaardige bacteriën bij kastenbeten zijn:
Alle reden dus om een kattenbeet serieus te nemen!
Volg onderstaande stappen om het risico op een infectie zo klein mogelijk te maken:
(Deze kan je ook gebruiken als je kat een wondje heeft)
Heeft je eigen kat je gebeten? Neem dan contact op met een gedragstherapeut voor katten om herhaling te voorkomen.
Neem een kattenbeet dus altijd serieus en volg bovenstaande punten op. Het kan je veel ellende besparen!
Bronnen: