Joy is een lief poesje van bijna twee jaar. Ze woont samen met poes Flavie bij Ans en Hans. Joy heeft echter een nare gewoonte: Ze eet haar eigen ontlasting op. Hiervoor werd mijn hulp ingeroepen.
Tijdens het consult zaten Joy en Flavie beiden in de woonkamer. Het viel meteen op hoe klein Flavie was. Ze leek wel een kitten. Joy bleek afkomstig uit Griekenland. Ze werd als kitten van een paar maanden oud gevonden langs een drukke weg. Ze was zwaar verkouden en ziek. Zonder hulp had ze niet lang meer geleefd. Gelukkig werd ze opgevangen door een lokale stichting en na meerdere antibioticakuren knapte ze op. Ans en Hans vielen als een blok voor haar en haalden haar naar Nederland. Joy kon het al snel goed vinden met Flavie en was lief, speels, sociaal en had een hele goede eetlust. Haar gezondheid bleef echter een probleem. De kleine pechvogel kreeg een hardnekkige giardia infectie. Hiervoor werd ze uiteraard behandeld door de dierenarts.
Coprofagie, de officiële term voor ontlasting eten, komt zelden voor bij katten. Katten die een beperkt dieet hebben en/of hadden kunnen een sterke focus op eten hebben ontwikkeld. Ontlasting kan dan ook gezien worden als iets eetbaars.
Katten met maag/darmproblemen zoals onvolledige absorptie kunnen hogere hoeveelheden onverteerde ingrediënten hebben in hun ontlasting wat de eetbaarheid nog eens vergroot. Het valt op dat Joy wel haar eigen ontlasting eet en het braaksel van Flavie maar niet de ontlasting van Flavie. Dit wijst erop dat er in haar eigen ontlasting nog wel onverteerde ingrediënten zitten en in de ontlasting van Flavie niet. Braaksel van Flavie bevat uiteraard ook onverteerde ingrediënten omdat het de darmen nog niet heeft gepasseerd. Katten kunnen ruiken of iets bruikbare ingrediënten zoals eiwitten en vetten bevat.
Door een combinatie van haar slechte start waarvoor meerdere antibiotica kuren en later de giardia infectie hebben de darmen van Joy veel te verduren gehad.
Het was duidelijk dat we het probleem op meerdere fronten aan moesten pakken.
Voeding
Allereerst de voeding. Joy en Flavie kregen beiden vier keer per dag brokken van een bekend merk. Ook kregen ze af en toe een kattensnoepje omdat Joy bleef zeuren om eten. Ze zijn heel geleidelijk overgestapt op voornamelijk natvoer. Dit omdat het meer eiwitten bevat en meer volume heeft dan brokjes zodat het een meer verzadigd gevoel geeft. Ter ondersteuning kreeg Joy ook probiotica.
Uiteraard was er ook aandacht voor het braken van Flavie. Het aanpassen van de voeding heeft haar ook goed gedaan. Ze vindt het heerlijk en braakt veel minder (waardoor Joy het ook niet op kan eten).
Obsessie voor eten
Kauwsnacks hebben geholpen om de obsessie voor eten te verminderen. Het was even zoeken naar iets wat Joy beviel maar toen kon ze dan ook lekker kauwen en viel de keuze minder snel op haar ontlasting.
Daarnaast werd de conditionering aangepakt en werden voerpuzzels geadviseerd.
De coprofagie is geleidelijk minder geworden. Het therapietraject duurt standaard 3 maanden en de laatste weken daarvan is er geen ontlasting meer gegeten.
Bronnen
Boek: Landsberg, G., Hunthausen, W., Ackerman, L. (2003). Feeding and diet-related problems, Handbook of Behavior Problems of the Dog and Cat (pp. 176-178). St. Louis, US: Saunders Elsevier.
Websites: