Blog Post

De droom van Elisabeth-2

Ada van der Molen • 15 mei 2017

"Cliënt zoekt poezen om te knuffelen ". Deze hulpvraag las ik op www.nlvoorelkaar.nl en ik wist het meteen. Hier moét ik op reageren.

poes in asiel

Elisabeth (dit is haar “artiestennaam”) is een vriendelijke en gastvrije vrouw van middelbare leeftijd. Ze woont zelfstandig maar met begeleiding van Stichting Philadelphia omdat ze een verstandelijke beperking heeft. Elisabeth is dol op poezen. Beter gezegd: Elisabeth is stapel-dol op poezen! Ze heeft dan ook één grote droom: Knuffelen met poezen!

Eindelijk!

Eindelijk is het dan zo ver. De grote droom van Elisabeth, poezen knuffelen in een asiel, komt uit. Wekenlang heeft ze zich er op verheugd en voorbereid ( deel 1 ).

Ze weet nu hoe ze aan een poes kan zien of die bang voor je is of dat de poes juist wel kennis met je wil maken. Dat was de theorie. Nu de praktijk:

Ravel

De medewerkers van het asiel De Hof van Ede heten ons welkom en we mogen doorlopen naar de kattenverblijven. Elisabeth ziet meteen al een zwart-wit poesje op een plank liggen. Het liefst was ze er meteen op afgevlogen om haar te knuffelen maar ze weet zich te beheersen. Ik vraag haar wat ze ziet aan de lichaamstaal van het poesje wat Ravel blijkt te heten. Elisabeth somt het keurig op: oren beetje plat, grote pupillen en het poesje zit een beetje in elkaar gedoken. Ravel vindt het dus best eng, 2 van die vreemde bezoekers zo vlak bij. We besluiten Ravel even met rust te laten en eerst kennis te maken met Ulle.

Ulle

Deze vriendelijke kater komt meteen naar ons toe met de staart omhoog en kijkt ons nieuwsgierig aan. Elisabeth ziet het verschil ook. Ulle kan ze rustig aaien. Elisabeth kan niet lang staan dus ze gaat er even bij zitten. Nieuwsgierig komt Ulle ook meteen naar haar toe en begint kopjes te geven. Elisabeth straalt helemaal en lacht van oor tot oor. Ulle had haar geen groter plezier kunnen doen! Katten hebben meerdere geurklieren op hun kop. Ze scheiden o.a. het feromoon F3 af. Door het wrijven zit er nu ook wat F3 op de jas van Elisabeth. Katten vinden het fijn als de omgeving hun geur heeft. Dat geeft een veilig gevoel. Dit is ook de gedachte achter de Feliway producten. De fabrikant heeft F3 nagemaakt zodat katten deze geruststellende geur waarnemen.

Poes Ravel in het asiel

Zwart-wit

We gaan nog een keertje terug naar Ravel want Elisabeth valt als een blok voor zwart-witte poezen. Dat komt omdat haar eerste poes, Mickey, ook zwart-wit was. Ze had haar al vanaf dat het nog een heel klein poesje was. Mickey is helaas vorig jaar op een leeftijd van ..jaar overleden. Kort daarna heeft ze een andere poes, Madelief, uit het asiel gehaald. Een zwart-witte natuurlijk! Het was liefde op het eerste gezicht (van Elisabeth dan want ex-zwerver Madelief vind mensen nog steeds een beetje eng). Als ik Elisabeth eerder had gekend zou ik geadviseerd hebben om minder snel een nieuw poesje te nemen. Het wordt dan iets makkelijker om een nieuwe poes te kiezen op karaktereigenschappen in plaats van op kleur.

Tweede poging Ravel

Ravel ziet ons aankomen, heeft nog steeds grote ogen maar duikt niet meer zo erg in elkaar als de eerste keer. Ik doe een stapje achteruit en vraag Elisabeth om haar ogen rustig 1 seconde dicht te doen en dat een paar keer te herhalen. Zelf doe ik op de achtergrond ook mee. Het is kattentaal voor: “Rustig maar, ik zal je niets doen”. Het duurt even maar de ogen van Ravel worden al wat zachter en minder groot. Terug knipogen doet ze nog niet. Misschien de volgende keer.

Handen wassen

Voor we het weten zit de tijd er al weer op. De chauffeur van het busje die Elisabeth weer naar huis brengt, belt keurig op dat hij in de buurt is. We nemen afscheid van de katten, wensen dat ze allemaal snel een eigen huisje krijgen en doen de deur goed achter ons dicht. Tot slot wassen we onze handen. Dat staat met grote letters op de muur. Het is de meest effectieve manier om overdracht van ziekteverwekkers te voorkomen.

Dankbaar

Tijdens de terugreis zie ik Elisabeth weer voor me met die brede glimlach omdat Ravel haar kopjes geeft. Onbetaalbaar! Ik ben heel blij dat het asiel, De Hof van Ede, ons deze gelegenheid geeft. Wat doen die medewerkers allemaal toch geweldig werk. Neem eens een kijkje op hun website om te zien wat voor bijzondere katten er nog wachten op een nieuw huisje.

Delen is lief!

Kennisbank voor kattenfans

door Ada van der Molen 15 mei 2024
Ik trim ambulant en vaak zet de eigenaar de kat op mijn trimtafeltje. Ik denk dat ongeveer de helft van de klanten dan vraagt: “Zal ik hem even vasthouden?” En zonder antwoord af te wachten wordt de kat stevig in het nekvel gepakt en op de tafel gedrukt!
28 augustus 2023
Ah, de eeuwenoude haat tussen honden en katten. Wie kent het niet? Van Tom en Jerry-achtige achtervolgingen tot de vele beelden op internet, het lijkt wel of deze twee dieren voorbestemd zijn om elkaars aartsvijanden te zijn. Maar met de juiste kennis, voorbereiding en begrip, is het heel goed mogelijk om een thuis te creëren waar ze beide gelukkig en veilig kunnen leven.
door Ada van der Molen 20 december 2022
Samenwerking van huidspecialist/dierenarts en gedragsdeskundige is heel belangrijk bij huidaandoeningen van katten.
cyperse kat op kussen
door Ada van der Molen 4 september 2022
Joy is een lief poesje van bijna twee jaar. Ze woont samen met poes Flavie bij Ans en Hans. Joy heeft echter een nare gewoonte: Ze eet haar eigen ontlasting op. Hiervoor werd mijn hulp ingeroepen.
Logo kattencampus en 2 liggende katten. de ene met bordje feit de ander met bordje fictie
door Ada van der Molen 26 mei 2022
Wat is feit en wat is fictie? Dat verschil is soms lastig te zien. Een artikel met als kop: “Onderzoek toont aan ...” geeft niet altijd een correcte weergave van het bewuste onderzoek. Over dit thema organiseerden we de jaarlijkse kattencampus op 22 mei 2022 op Landgoed Zonheuvel te Doorn. Als voorbereiding hierop hebben purrdoctors dr Esther Bouma en dr Marsha Reijgwart tien van dergelijke artikelen en de bijbehorende wetenschappelijke onderzoeken uitgeplozen.
kattenbeet
door Ada van der Molen 1 november 2021
Een kattenbeet veroorzaakt een vieze prikwond doordat katten kleine scherpe tanden hebben. De bacteriën uit de kattenbek dringen hierdoor diep door in het slachtoffer. Hoe behandel je de wond? Wat moet je doen om infectie te voorkomen? In dit blog leer je alles over de eerste hulp bij een kattenbeet.
door Ada van der Molen 26 april 2021
Katten blijven het liefst in hun eigen omgeving. Een kattenoppas aan huis is daarom in veel gevallen een goed idee. Maar waar moet je als eigenaar op letten?
zwarte langhaar kat onder opengeknipt hekwerk
door Ada van der Molen 2 april 2021
De FURminator lijkt ideaal. Maar is dat ook echt zo?
Rood met witte kater poseert trots buiten bij een bakje met narcissen
door Ada van der Molen 1 april 2021
Maak van dit paasweekend ondanks alles een feestje. Verwen jezelf, je gezin en ook je kat met lekkers en spel. Verstop door het hele huis eieren voor de mensen en brokjes of snoepjes voor je kat. Tracteer jezelf op een lekker luchtje of een lekkere bos bloemen (zonder lelies!) en je kat op kattenkruid/catnip of gedroogde valeriaanwortel. Kook een eitje en geef je kat ook een stukje. Gebruik de lege doos als voerpuzzel en laat je kat jagen op de paashaas. Leuk voor je kat en ook leuk voor jezelf!
kat in mandje met doeken
door Ada van der Molen 9 maart 2021
Katten brengen een groot deel van de dag rustend of slapend door. Het is dus belangrijk dat ze hier een comfortabel, warm en veilig plekje voor hebben. Wat is een goede koop? En waar moet je verder nog op letten?
nog meer informatie
Share by: