Het gedrag van een kat kan veel frustratie oproepen.
Als alles al geprobeerd is om dat gedrag te stoppen gaan veel eigenaren over
tot het uitdelen van een tik.
Dit is geen weloverwogen beslissing gebaseerd op wetenschappelijke inzichten
maar een emotionele reactie!
Straffen door de kat een tik te geven doet echter meer kwaad dan goed. Het verstoort de relatie tussen eigenaar en kat en de kat raakt gefrustreerd, bang en gestrest. Stress kan op zijn beurt weer voor ander probleemgedrag zorgen zoals sproeien of plassen in huis. Een tik kan op de korte termijn effectief lijken maar zorgt nooit voor een permanente afname van het gedrag. Bovendien wordt de straf vaak op het verkeerde moment gegeven. Als je de kat straft als je thuiskomt omdat de bank als krabpaal is gebruikt, zal de kat de straf koppelen aan je thuiskomst in
plaats van aan het krabben aan de bank wat hij mogelijk al uren geleden gedaan heeft. Een kat die volgens de eigenaar de volgende keer schuldbewust in een hoekje gaat zitten als hij weer thuis komt is in werkelijkheid bang dat hij weer straf krijgt. Dat gebeurde immers de vorige keer ook? De reactie van de kat is hetzelfde of hij nou wel of niet weer aan de bank heeft gekrabd. De kat heeft de straf niet begrepen. Bovendien leert de kat niet wat dan wel de bedoeling is, bijvoorbeeld krabben aan de krabpaal.Om te
beginnen: Plak geen label op de kat zoals “De kat is jaloers” of “hij doet het
om wraak te nemen”. Zo denkt een kat niet. Hij doet iets omdat het wat
oplevert.
Kijk objectief naar het gedrag. Wat doet
de kat? Wat levert het de kat
op? Waar en wanneer doet de kat het? Wat gaat aan het gedrag vooraf?
Vervolgens zou de vraag niet moeten zijn: “Hoe leer ik het de kat af” maar “Wat zou ik willen dat de kat in plaats hiervan doet”. Hoe kan ik ervoor zorgen dat de kat dat gaat doen?
Veel mensen denken dat een kat niets kan leren. Feit is echter dat ze constant leren. Ze leren b.v. van eerdere ervaringen waardoor ze zich aan kunnen passen aan de steeds veranderende omgeving. Het vermogen om te leren zit in de genen en is een effectieve manier om te overleven. De beste manier om iets aan te leren is door beloning. Dit is de enige methode waarbij de kat het nieuwe gedrag ook spontaan laat zien. Daarnaast zijn vaak aanpassingen in de omgeving nodig zoals een (betere) krabgelegenheid of veilige slaapplekjes en ondersteunende maatregelen zoals meer spelen.
Boekentip: Zo train je je kat van John Bradshaw en Sarah Ellis
Kom je er met bovenstaande adviezen niet uit? Blijf niet tobben. Elke keer dat een interventie faalt wordt de kans op mislukking in de toekomst groter.
Neem gratis en geheel vrijblijvend contact met me op.
Ik help graag!