Katten zijn territoriale dieren. Hun vertrouwde, voorspelbare omgeving waar ze onder andere alle geuren en verstopplekjes kennen, is heel belangrijk voor hen. Voor katten is het dan ook heel stressvol als ineens alle kamers in het oude huis overhoop worden gehaald. Er komen extra dozen en alles gaat van zijn plaats. Er is veel meer drukte en de vaste routines veranderen. Het hele leven van je kat staat op zijn kop. Bovendien wordt je als kat dan nog in die akelige reismand gestopt en na een autorit wordt je gedropt in een wildvreemde omgeving. Leuk kunnen we het niet maken maar er zijn gelukkig wel tips om het leed te verzachten.
Sommige katten die toegang tot buiten hebben kiezen eieren voor hun geld. Terwijl de voorbereidingen voor de verhuizing nog in volle gang zijn nemen ze de benen en zoeken een nieuw veilig plekje waar het rustig is. Het is daarom verstandig om de kat de week voorafgaande aan de verhuizing al binnen te houden. Uiteraard zorg je ervoor dat je kat gechipt is en eventueel een veilig halsbandje omheeft met daaraan zowel het oude als het nieuwe adres.
Hoewel het misschien overdreven lijkt kan het geen kwaad om een duidelijke foto en signalement van je kat bij de hand te hebben. Als je kat ondanks alles toch ontsnapt kan je bij het oude of het nieuwe adres in korte tijd posters ophangen. Zet het telefoonnummer van asiel, dierenambulance en dierenarts van je oude en nieuwe adres in je telefoon. Just in case.
Katten houden van dozen. Voorkom dat ze zich verstoppen tussen de spullen in een verhuisdoos en zoek raken.
Geef je kat vanaf 2 weken voor de verhuizing gedurende circa 2 maanden dagelijks het voedingssupplement Zylkene . Dit natuurlijke product kan je kat ondersteunen bij diverse vormen van stress. Het helpt ze snel met veranderingen in hun leefomgeving om te gaan. Laat het reismandje staan en maak het extra aantrekkelijk met een fijn dekentje en snoepjes zodat je kat er aan kan wennen.
Zorg er bij het inpakken voor dat de kattenspullen bereikbaar blijven. Schaf ook een spuitflesje feliway aan.
Beslis of je je kat op de dag van de verhuizing naar een pension/kattenhotel/vrienden brengt of dat de kat thuis blijft in een aparte kamer. Dat laatste heeft meestal de voorkeur tenzij je een hele stress gevoelige kat hebt die erg angstig wordt van alle vreemde geluiden. Reserveer dan bijtijds een plekje elders. Als de kat thuis blijft moet de kat op de dag van de verhuizing in een aparte kamer opgesloten worden. Bedenk welke kamer dat gaat worden en zet daar alvast een nieuwe, extra kattenbak neer en één of meerdere lege dozen.
De kattenbak wordt meestal jaren achtereen gebruikt waardoor er krab sporenen/of vlekken op de bodem ontstaan. Dit is niet goed meer schoon te maken waardoor er bacteriën achterblijven. De verhuizing is een mooie gelegenheid om een nieuwe bak aan te schaffen. Bezuinig hier niet op en neem een flinke, ruimebak. Heeft je kat nu een bak met kap, neem dan een nieuwe bak met kap. Heeft je kat nu een open bak, neem dan een nieuwe open bak. Voor de krabpaal en mandjes geldt het tegenovergestelde. Vervang deze juist niet. Ze bevatten allemaal vertrouwde geuren die je kat helpen om zich thuis te voelen in het nieuwe huis. De dozen zijn tijdelijke schuilplaatsen en kunnen gebruikt worden om op de dag van de verhuizing de laatste kattenspulletjes in te vervoeren.
Zet de eten en drinkbakjes, krabpaal, mandjes, dekentjes, speeltjes etc. in de aparte kamer met de kattenbak. Denk ook aan het reismandje en eventuele medicatie. Zet daar ook een voorraadje eten voor de eerste week klaar. Een radio met rustige muziek kan helpen om de stress bij je kat te verminderen. Sluit de kat op in de kamer, doe de deur op slot en berg de sleutel goed op in bijvoorbeeld je broekzak. Hang een papier op de deur dat deze deur dicht moet blijven omdat de kat er opgesloten zit.
Reserveer in het nieuwe huis ook tijdelijk een kamer voor je kat. Contoleer deze goed op mogelijke ontsnap- en ongewenste verstop mogelijkheden. Verstopplekjes zijn prima maar ze moeten wel bereikbaar zijn. Het is niet de bedoeling dat je kat zich dagenlang verstopt achter een verwarmingsketel of in een ander onmogelijk hoekje zit.
Verhuis de kat met zijn spulletjes als laatste. Spuit een half uur van tevoren wat feliway in het reismandje. Sluit de kat op in zijn reismandje als je zijn kamer leeg ruimt. Neem de kat zelf bijvoorkeur in je eigen auto mee. Zet zijn spulletjes in de nieuwe kattenkamer en plak weer een papier op de deur dat deze dicht moet blijven omdat de kat er opgesloten zit. Spuit wat feliway in de nieuwe kattenkamer. Plaats de kat met zijn reismandje in de kamer. Deur goed dicht en zet het reismandje open. Laat de kat zelf het tempo bepalen waarop hij eruit wil komen om de nieuwe omgeving te verkennen. Een bakje met zijn favoriete hapje kan zijn motivatie vergroten. Laat de kat tot rust komen maar plan ook tijd in om met hem te spelen en aandacht te geven. Laat de kat in elk geval in deze kamer totdat de rust in de rest van het huis is weergekeerd en u zeker weet dat de kat nergens naar buiten kan ontsnappen.
Als je kat zich op zijn gemak voelt in zijn kamertje en de grootste boor- en andere klussen zijn klaar, dan mag je kat stap voor stap de rest van zijn nieuwe huis verkennen. Laat je kat ook nu weer zelf het tempo bepalen en zorg dat hij altijd terug kan naar zijn inmiddels vertrouwde kamertje. Speel regelmatig met je kat, bij voorkeur met een hengel. Het helpt je kat om zich thuis te voelen in zijn nieuweomgeving. Hou je kat minimaal enkele weken binnen. Staat zijn chip al geregistreerd op het nieuwe adres? Via chipnummer.nl kan je de juiste databasevinden om het aan te passen.
Komt er een kattenluik in de buitendeur? Neem er dan één die werkt op de chip van je kat zodat buurtkatten niet naar binnen kunnen komen.
Blijf er bij als je kat voor het eerst naar buiten mag. Plan het vlak voor etenstijd zodat hij gemotiveerd is om weer naar binnen te gaan. Laat de buitendeur bij voorkeur open staan.
Als je kat buiten vrij rond mag lopen zal hij zijn plekje in de bestaande katten populatie moeten vinden. Nieuwe katten worden helaas niet met open pootjes ontvangen dus de kans bestaat dat er gevochten gaat worden. Controleer je kat daarom goed op verwondingen als hij weer binnen komt.
Heb je een EHBO setje bij de hand?
Zoek een nieuwe (cat friendly) dierenarts en laat de gegevens van je kat doorsturen.
Zoek ook een vachtvriendelijke kattentrimster in je nieuwe buurt.
Tot slot kan een gediplomeerde Kattengedragstherapeut tips geven als je nog vragen hebt.
Zevenaar
KvK-nummer: 656 15 468
IBAN: NL56ASNB 09 430 77 222
rechtsvorm: Eenmanszaak