Blog Post

Hoe duurzaam is jouw kattenbak?

Ada van der Molen • 18 juni 2017


Update: januari 2022


duurzame kattenbak kattenadvies

 

We moeten zuinig zijn op onze aarde. De VNhebben maar liefst 17 duurzame ontwikkelingsdoelen opgesteld om de wereld tot een betere plek te maken in 2030. Kunnen we daar alshuishouden met één of meerdere katten aan bijdragen? Bij het gebruik van dekattenbak kan je daar belangrijke keuzes in maken.

 

De kattenbak


Het begint uiteraard al bij de aanschaf vande bak. Kies voor een bak van stevig plastic zodat de bak minder vaak vervangenhoeft te worden. Een kattenbak met diepe krassen op de bodem is namelijk niet meergoed schoon te maken en dient vervangen te worden. Kies bij voorkeur voor een Nederlandse fabrikant om milieubelasting door transport te verminderen. Koop alleen een 2e hands kattenbak als die er echt nog als nieuw uit ziet.


Meestal wordt de bak geleverd met een schepje. Is deze aan vervanging toe dan is de BecoScoop  een duurzame keus. Deze stevige kattenbakschep is gemaakt van rijstschillen en bamboe.


Kattenbakvulling

De duurzaamheid van je kattenbakvulling hangt af van de gebruikte grondstoffen, de benodigde energie voor transport en de manier waarop het als afval verwerkt kan worden.

Soorten kattenbakkorrels

Er zijn grofweg twee soorten kattenbakkorrels: kattenbakvulling van hernieuwbare grondstoffen (hout, papier) en kattengrit gemaakt van minerale vulling (klei, zand). Kattenbakvulling van hernieuwbare grondstoffen is gemaakt van houtkorrels, papier, stro, maïs, bietenpulp of compost. Zulke kattenbakkorrels zorgen voor minder milieubelasting op het gebied van winning, transport en afval.

De meeste minerale grit voor kattenbakkorrels wordt speciaal voor dit doel gewonnen. Dat kost onder meer fossiele brandstoffen voor het vervoer. Een ander nadeel is dat minerale korrels niet composteren en niet verbranden; ze worden als restafval van de verbrandingsovens gestort.

Op de meeste verpakkingen staat uit welke grondstoffen de kattenbakvulling bestaat. Dat kunnen onderstaande natuurlijke mineralen zijn; de tabel geeft de milieubelasting ervan aan. Korrels van silicagel en calciumsilicaat hebben een intensieve industriële bewerking ondergaan. Hernieuwbaar en klontvormend zijn de beste keuzes voor het milieu.

kattenbakvulling duurzaamheid kattenadvies

 

De Milieukeur eisen voor kattenbakvulling zijn per 1 januari 2016 geïntegreerd in Milieukeur ‘Composteerbaar’, samen met de eisen voor GFT-zakken. (Inhoudelijk zijn de eisen kattenbakvulling ongewijzigd) Hierdoor zijn er (nog) geen Milieukeur gecertificeerde kattenbakkorrels van hernieuwbare grondstoffen verkrijgbaar. Dat is jammer, omdat kattenbakkorrels zonder Milieukeur nu bij het ‘gewone’ restafval terecht komen en niet meer tot bruikbare restproducten kunnen worden verwerkt.


kattenbakvullingen kattenadvies


De keuze voor kattenbakvulling hangt uiteraard niet alleen af van het milieuaspect. Het belangrijkste is dat de kat het wil gebruiken! Een kat houdt, net als wij, van een fris toilet maar dan zonder toevoeging van andere geurtjes.


Een kattenbak met vulling van houtkorrel-staafjes is duurzaam maar bijna niet schoon te houden omdat de staafjes door de urine verpulveren. Dit “zaagsel” is vies en moet verwijderd worden. Met een peewee-systeem (een rooster in de bodem) gaat dit nog het beste. Neem dan wel de grootste maat want de meeste kattenbakken zijn te klein.

Er bestaat ook klontvormende kattenbakvulling op basis van plantaardige vezels. Bijkomend voordeel van deze kattenbakvulling is dat het veel lichter in gewicht is. Dat is niet alleen gunstig voor de milieubelasting van het transport maar ook veel prettiger voor seniorkatten of katten met artrose. Het graaft veel makkelijker in plantenvezels dan in bijvoorbeeld klei. Nadeel is dat het iets meer uitloop geeft.


De meeste katten hebben een voorkeur voor een fijne, klontvormende en reukloze kattenbakvulling. In deze categorie scoort Biokat's Micro goed. Lees meer over hun duurzaamheidconcept.

 


Kattenbakvulling weggooien


Gooi vuil kattengrit nooit op de eigen composthoop of in de tuin. Het kan ziekteverwekkers zoals toxoplasmose bevatten.  Alle kattenbakvulling, ook die van hernieuwbare grondstoffen, moet bij het restafval omdat de eitjes van parasieten kunnen overleven bij de verwerking van gft tot compost.


Spoel kattengrit nooit door de wc (ook al staat op de verpakking dat dat kan). De riolering kan verstopt raken, bovendien veroorzaakt de vulling in het riool onnodige watervervuiling.

Gebruikte vulling van papier kan niet bij het oud papier.


Kattenbak schoonmaken

 

Gebruik kokend water met een klein beetjegeurloos schoonmaakmiddel met EU ecolabel-keurmerk (b.v. klok) of b.v. Ecover /Dr.Bronner. Droog af met keukenpapier van 100% FSC recycled papier. Gebruikhet kokende water meteen om ook een kopje (biologische) thee voor jezelf te zetten. Heb je wel verdient na die klus!

 

Gebruik alleen een klein beetje chloor als je kat ziek is. Chloor beschadigt het reukvermogen van je kat en is belastend voor het milieu.

 

Was na het verschonen van de kattenbak je handen met zeep met EU ecolabel-keurmerk (b.v. klok) of b.v. Ecover /Dr. Bronner.

Duurzaam

Hoe duurzaam is jouw kattenbak? Zie je punten voor verbetering? Alle kleine beetjes helpen!


Meer informatie


Kijk voor meer informatie op www.milieucentraal.nl. Hier vind je ook een handig overzicht van al die verschillende keurmerken en logo’s!


Voor informatie over termen/ingrediënten op het etiket:


http://www.ewg.org/guides/cleaners/content/decoding_labels


https://www.isditproductveilig.nl/


Delen is lief!

Kennisbank voor kattenfans

door Ada van der Molen 15 mei 2024
Ik trim ambulant en vaak zet de eigenaar de kat op mijn trimtafeltje. Ik denk dat ongeveer de helft van de klanten dan vraagt: “Zal ik hem even vasthouden?” En zonder antwoord af te wachten wordt de kat stevig in het nekvel gepakt en op de tafel gedrukt!
28 augustus 2023
Ah, de eeuwenoude haat tussen honden en katten. Wie kent het niet? Van Tom en Jerry-achtige achtervolgingen tot de vele beelden op internet, het lijkt wel of deze twee dieren voorbestemd zijn om elkaars aartsvijanden te zijn. Maar met de juiste kennis, voorbereiding en begrip, is het heel goed mogelijk om een thuis te creëren waar ze beide gelukkig en veilig kunnen leven.
door Ada van der Molen 20 december 2022
Samenwerking van huidspecialist/dierenarts en gedragsdeskundige is heel belangrijk bij huidaandoeningen van katten.
cyperse kat op kussen
door Ada van der Molen 4 september 2022
Joy is een lief poesje van bijna twee jaar. Ze woont samen met poes Flavie bij Ans en Hans. Joy heeft echter een nare gewoonte: Ze eet haar eigen ontlasting op. Hiervoor werd mijn hulp ingeroepen.
Logo kattencampus en 2 liggende katten. de ene met bordje feit de ander met bordje fictie
door Ada van der Molen 26 mei 2022
Wat is feit en wat is fictie? Dat verschil is soms lastig te zien. Een artikel met als kop: “Onderzoek toont aan ...” geeft niet altijd een correcte weergave van het bewuste onderzoek. Over dit thema organiseerden we de jaarlijkse kattencampus op 22 mei 2022 op Landgoed Zonheuvel te Doorn. Als voorbereiding hierop hebben purrdoctors dr Esther Bouma en dr Marsha Reijgwart tien van dergelijke artikelen en de bijbehorende wetenschappelijke onderzoeken uitgeplozen.
kattenbeet
door Ada van der Molen 1 november 2021
Een kattenbeet veroorzaakt een vieze prikwond doordat katten kleine scherpe tanden hebben. De bacteriën uit de kattenbek dringen hierdoor diep door in het slachtoffer. Hoe behandel je de wond? Wat moet je doen om infectie te voorkomen? In dit blog leer je alles over de eerste hulp bij een kattenbeet.
door Ada van der Molen 26 april 2021
Katten blijven het liefst in hun eigen omgeving. Een kattenoppas aan huis is daarom in veel gevallen een goed idee. Maar waar moet je als eigenaar op letten?
zwarte langhaar kat onder opengeknipt hekwerk
door Ada van der Molen 2 april 2021
De FURminator lijkt ideaal. Maar is dat ook echt zo?
Rood met witte kater poseert trots buiten bij een bakje met narcissen
door Ada van der Molen 1 april 2021
Maak van dit paasweekend ondanks alles een feestje. Verwen jezelf, je gezin en ook je kat met lekkers en spel. Verstop door het hele huis eieren voor de mensen en brokjes of snoepjes voor je kat. Tracteer jezelf op een lekker luchtje of een lekkere bos bloemen (zonder lelies!) en je kat op kattenkruid/catnip of gedroogde valeriaanwortel. Kook een eitje en geef je kat ook een stukje. Gebruik de lege doos als voerpuzzel en laat je kat jagen op de paashaas. Leuk voor je kat en ook leuk voor jezelf!
kat in mandje met doeken
door Ada van der Molen 9 maart 2021
Katten brengen een groot deel van de dag rustend of slapend door. Het is dus belangrijk dat ze hier een comfortabel, warm en veilig plekje voor hebben. Wat is een goede koop? En waar moet je verder nog op letten?
nog meer informatie
Share by: