Wist je dat veel katten last van hun gebit hebben? Gelukkig kun je het poezenbekkie in februari gratis laten controleren bij de dierenarts. Daarna is het een kwestie van zelf regelmatig poetsen.
De dag nadat we onze poes Char uit het asiel haalden, zaten we al bij dedierenarts. Wat een onschuldig korstje bij de staartaanzet leek, bleek een pijnlijk abces. Routinematig keek de dierenarts ook even in haar bekje. Hij schrok. Onze kersverse huisgenoot bleek TR (Tooth Resorptions) toen nog genoemd FORL (Feline Odontoclastische Resorptieve Leasies) te hebben. De dierenarts legde uit dat er gaten in haar kiezen zaten die veroorzaakt worden door een ziekte. Niet te vergelijken met gaatjes door tandbederf, want bij TR worden op den duur alle tanden en kiezen aangetast. Het is bijzonder pijnlijk voor de kat, al toont ze dat niet. De enige remedie voor Char was een dure operatie waarbij alle tanden en kiezen operatief werden verwijderd. Dit viel ons wel even rauw op het dak! We hadden nog nooit van het bestaan van FORL gehoord, maar wilden uiteraard het beste voor Char. Na een second opinion bleef de diagnose gelijk. Uiteindelijk gaat Char nu met enkel haar vier hoektanden door het leven.
Na haar gebitsoperatie bleek pas hoeveel last ze van TR gehad moet hebben, want Char is sindsdien een veel actievere kat. Ze eet met het grootste gemak zowel droge brokjes als natvoer in saus. Alleen aan paté heeft ze een hekel. Ik denk dat dat te plakkerig is. Onlangs heeft ze zelfs een muis gevangen. Ze heeft hem net zo lang gekneed in haar bek totdat ze hem met huid en haar naar binnen kon laten glijden. Zielig voor de muis, maar ik was stiekem toch trots op mijn meisje! Hoewel Char zich dus prima redt, had haar stille lijdensweg gevolgd door een nare operatie voorkomen kunnen worden. Hoe? Dat lees je hieronder.
Vanaf zes maanden heeft een kat een blijvend gebit. Dat bestaat uit 30 elementen: 12 snijtanden, 4 haaktanden, 10 premolaren (valse kiezen) en 4 molaren (echte of ware kiezen). 80% van de katten ouder dan drie jaar heeft gebitsproblemen zonder dat de eigenaar dat weet.
Zo kom je erachter of jouw katproblemen heeft:
stinkt je kat uit de bek? Worden brokjes in hun geheel doorgeslikt, vallen ze verkruimeld weer in het bakje of worden ze helemaal niet meer gegeten? Zijn de tanden en kiezen verkleurd of is het tandvlees rood in plaats van roze? Slaapt je kat wel erg veel? Dan wordt het hoog tijd voor een bezoekje aan de dierenarts.
Nu is februari de maand van de gebitsverzorging en vrijwel alle dierenartsen bieden dan gratis controle van het gebit aan. Ook handig als er geen klachten zijn, maar je kleine tijger zich door jou niet in de bek laat kijken. Mooie witte tanden en kiezen zijn fijn, maar belangrijker is hoe het gebit eruit ziet net onder het tandvlees. Dat kun je zelf niet goed zien. Maak daarom gebruik van de februari-acties! Als je er op tijd bij bent, kun je veel ellende voorkomen. Via deze website vind je een online gebits-check en meer informatie. Soms is het nodig om het gebit professioneel te laten reinigen. Daarna ben jij aan de beurt om het schoon te houden!
Jong geleerd is oud gedaan, maar ook oudere katten kunnen wennen aan tandenpoetsen. Wees slim en gebruik zo min mogelijk dwang. Bouw het langzaam op. Het belangrijkste is dat er dagelijks beweging komt in de tandplak. De bacteriën die daarin nestelen houden namelijk niet van zuurstof. Alles wat je bereikt is beter dan niets. Tandenpoetsen kan met je blote vinger, met een gaasje om je vinger of met een tandenborsteltje. Gebruik voor elke kat een eigen tandenborstel. De binnenkant van de tanden en kiezen hoeft niet gepoetst te worden, dat doet je kat namelijk zelf met het ruwe tongetje.
Stappenplan poetsen aanleren:
Fluoride is giftig voor zowel mens als dier. Daarom mag je tandpasta ook niet doorslikken. Voor katten is er speciale tandpasta zonder fluoride maar met andere effectieve bestanddelen. Dit filmpje laat zien hoe je de tanden van je kat poetst en het tandvlees masseert. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen zoals Poppy laat zien. Zij vindt haar eigen elektrische tandenborstel helemaal te gek!
Tandenpoetsen is verreweg de beste methode om gebitsproblemen te voorkomen. Als je dit nu echt met geen mogelijkheid voor elkaar krijgt, zijn er nog een paar dingen die je kunt doen.
Tandenpoetsen bij de kat wordt helaas nog veel te weinig gedaan. Mensen vinden het maar raar. Toch hoort het er met het huidige kattenvoer gewoon bij. Dat kant-en-klare voer is er voor jouw gemak en daar wil de kat wel wat voor terug! Kom dus in actie en koop een tandenborsteltje (elke kat zijn eigen borstel) en een tube tandpasta. Vergeet niet om een afspraak te maken met de dierenarts voor de gebitscontrole. Het kost je maar een klein beetje tijd. Het gebit van je kat is het waard.