Is jouw kat ouder dan 10? Wordt er ’s nachts hard en klaaglijk gemiauwd en is het gedrag veranderd? Lees dan vooral verder!
Dementie is een ouderdomsziekte en betekent letterlijk “ontgeesting”. De hersenen worden onherstelbaar aangetast waardoor de geestelijke vermogens verminderen. Dit gebeurt nooit van de ene op de andere dag maar het tempo kan per kat verschillen. Er zijn verschillende vormen of oorzaken van dementie. Zo kan de bloedtoevoer naar de hersenen verminderen waardoor ze minder goed functioneren of de zenuwcellen doen hun werk niet meer goed doordat zich een bepaald eiwit ophoopt in de hersenen. In dit laatste geval spreken we van Alzheimer. Ook bij katten. Hieronder twee filmpjes van een demente kat als voorbeeld.
Oudere katten kunnen zich anders gaan gedragen. Gedrag wat mogelijk past bij dementie is:
Bij honden valt het veel eerder op dat ze “een beetje in de war zijn”. Katteneigenaren hebben het meestal veel later in de gaten omdat de kat bijvoorbeeld veel buiten is of veel ligt te slapen. In het begin lijkt de kat wat traag van begrip en het korte termijn geheugen wordt minder. Dit is heel eenvoudig te testen:
De test komt uit een onderzoek uit 2009 naar geheugenfuncties bij honden. (Uit: dementie bij huisdieren, Gedragskliniekinfo nr5, Faculteit voor diergeneeskunde November 2012) en is aangepast voor katten.
Benodigdheden: vijf bekertjes van dezelfde vorm en kleur (plastic bekertjes) allen goed geschud en ingewreven met kattenbrokkenlucht, eigenaar met kat en een tweede persoon.
Uitvoering:
Zo’n opdracht is natuurlijk een peulenschil voor een jonge kat, maar oudere katten hebben hier soms langer de tijd voor nodig en werken op basis van trial en error (alles omstoten). De echte oudjes weten soms helemaal niet meer wat de bedoeling was van deze setting. Vergeten!
Deze test werkt natuurlijk alleen als je zeker weet dat de kat verder gezond is. Een kat die niet goed meer ziet zakt voor de test terwijl er misschien helemaal geen sprake is van dementie.
Dit geldt ook voor de andere gedragsveranderingen in het lijstje. Het hoeft geen dementie te zijn. Er kan ook iets lichamelijks aan de hand zijn zoals gebit-, blaas- of nierproblemen. Misschien reageert je kat niet meer op je omdat hij of zij doof is.
Gelukkig bieden dierenartsen een seniorencheck aan, een soort APK keuring voor oudjes (vanaf 8 a 10 jaar). Als je problemen bijtijds ontdekt zijn ze makkelijker (en goedkoper) te behandelen en bespaar je je kat bovendien een hoop ellende.
Gelukkig kan je de kans op dementie verkleinen door:
Helaas, dementie is niet te genezen. Gelukkig kan je het proces wel vertragen en je kat helpen:
Zevenaar
KvK-nummer: 656 15 468
IBAN: NL56ASNB 09 430 77 222
rechtsvorm: Eenmanszaak