Blog Post

Tips en alternatieven voor de lampenkapkraag

Ada van der Molen • 13 juni 2017

 

update: mei. 2024

 

lampenkap kraag kattenadvies

 

Heeft jouw dierenarts ook een lampenkapkraag meegegeven voor jekat en vindt je kat het helemaal niets?

Met deze alternatieven en tipsmaak je je kat weer blij!

 

Ervaringen met de lampenkapkraag

 

Dierenartsen schrijven de lampenkapkraag voor om te voorkomen dat de kat aan de operatie-hechtingen of een huidaandoening likt, bijt of krabt. Uit een enquête die ik heb gehouden blijkt dat de kap door de meeste katten slecht verdragen wordt. Ze stoten ermee tegen tafels en stoelen , wat ook nog eens lawaai maakt, ze zijn ineens breder dan ze gewend waren, kunnen of willen niet meer eten of drinken, liggen ongemakkelijk, kunnen zich niet meer wassen, hebben problemen met de kattenbak, proberen het ding op alle mogelijke manieren af te krijgen of ze raken compleet in paniek en rennen alle kanten op.

 

kat met lampenkap kraag kattenadvies

 

Soms is het ronduit gevaarlijk doordat de kat de kop laat hangen, waardoor de kap op de grond komt te staan en de kat zou kunnen stikken. Ook kan een blikje voer klem komen te zitten in de kap. Een deelnemer aan de enquête meldde zelfs dat een pootje van de fixatura externa (metalen stellage om de kaak van zijn kat) was blijven haken in een van de rijggaten van de kap. Hierdoor liep zijn kat bijna opnieuw een gebroken kaak op! Gelukkig zijn er voor de meeste situaties katvriendelijkere alternatieven.

 

Alternatieven

Elke situatie en elke kat is verschillend. Je zult dus zelf moeten kijken wat in jouw situatie het beste bij je kat past. Als het geen spoedoperatie betreft is het verstandig om je van tevoren te oriënteren op de mogelijkheden. Soms is een artikel niet voorradig en zit je met een langere levertijd. Lees gebruiksaanwijzingen en ervaringen op internet en vraag je dierenarts wat hij of zij van jouw keuze vindt.

Voorkomen is beter dan genezen

Je kat likt, bijt of krabt omdat iets irriteert. Kun je dat op één of andere manier verminderen? Er komt gelukkig steeds meer aandacht voor multimodale pijnbestrijding. Ook is het vaak mogelijk om intracutaan te hechten. Hierdoor kan je kat ze moeilijker verwijderen. Vraag ernaar bij je dierenarts.

Sommige operaties, zoals het onvruchtbaar maken van een poes kunnen tegenwoordig ook laparoscopisch uitgevoerd worden. Hierbij maakt de dierenarts slechts hele kleine gaatjes in de buikholte voor het inbrengen van de instrumenten. Net als bij een kijkoperatie. Niet alle dierenartsen doen dit maar misschien is het je wat extra reistijd waard.

Probeer eerst de minst vervelende oplossing

Nooit zomaar de kraag afdoen zonder goed alternatief en/of overleg met de dierenarts. 


Er zijn anti-lik verbandjes verkrijgbaar met een vies smaakje.

Nagelkapjes of soft-claws kunnen ook een originele oplossing zijn. Bijvoorbeeld als je kat niet aan de kop mag krabben. Door de kapjes worden de nagels veel minder scherp. Ze zijn verkrijgbaar in vele hippe kleurtjes. Vraag of de dierenarts ze tijdens de operatie aanbrengt. Scheelt jou weer een hoop geworstel!


 

Volgens de enquête wordt slechts in minder dan de helft van de gevallen een alternatief aangeboden. Het meest genoemd werd een rompertje (o.a. medical pet shirts). De kat kan zich daarmee in elk geval veel makkelijker bewegen dan met een kap.

 

Toch een kap of kraag

Er bestaan verschillende comfortabelere varianten van de lampenkapkraag, zoals bijvoorbeeld de SoftE Smart Collar en de katoenen kraag. Echter, deze zijn niet geschikt voor dieren met oogaandoeningen vanwege de flexibiliteit van de stof die in contact kan komen met de ogen.

Mijn favoriet is echter de nieuwe Klooskraag. Deze is gemaakt van soepel, zacht, licht en wasbaar materiaal. De halsopening kan zelf op maat gemaakt worden door een licht elastisch koortje en een Cord-locker.

Mijn ervaringen met deze kraag heb ik gedeeld op Instagram (inmiddels heeft de kraag een update gehad). Jacqueline van Kloostoanimals geeft goede service en begeleiding.


Dierenartsen die een operatie aan of bij het oog uitvoeren hebben een sterke voorkeur voor een harde kap omdat die het beste beschermt.

Een alternatief zou de optivizor kunnen zijn. Het probleem is vaak het kiezen van de juiste maat. Het bedrijf aniprotec

geeft goede begeleiding en service. Essentieel is dat ruim voor de operatie contact opgenomen wordt en dat het afgestemd wordt met de dierenarts die de operatie uitvoert (met dank aan Lina Jager). 

Tips

 

Wat kun je nog meer doen?

 

  • Bevorder de wondgenezing door je kat (extra) goede voeding te geven en de wond te behandelen met Puur wondgel of Colloidaal zilverwater. Hoe eerder de wond genezen is, hoe eerder de ellende voorbij is.
  • Zorg dat de nagels van je kat kort geknipt zijn of vraag of de dierenarts dat doet tijdens de ingreep.
  • Moet de lampenkapkraag echt zo lang zijn of kan hij bij jouw kat ook korter? Zeker weten? De schaar erin!
  • Zorg dat je kat kan eten, drinken, slapen en op de bak kan.
  • Een kat moet elke dag eten (en drinken). Anders komen ze al snel in een neerwaartse spiraal. Eet je kat niet, overleg dan dezelfde dag nog met je dierenarts voor een andere oplossing.
  • Heb je een overdekte kattenbak dan moet je de deksel er waarschijnlijk af halen.
  • Zylkene capsules, een Feliway verdamper, bach bloesemdruppels en calm-voer kunnen helpen om je kat rustiger te maken.
  • Uiteraard je kat lekker verwennen en extra aandacht geven.

 

Kortom: Leuker kan je het niet maken. Het blijft behelpen. Maar je bent nu tenminste goed voorbereid.

 

Delen is lief!

Kennisbank voor kattenfans

door Ada van der Molen 15 mei 2024
Ik trim ambulant en vaak zet de eigenaar de kat op mijn trimtafeltje. Ik denk dat ongeveer de helft van de klanten dan vraagt: “Zal ik hem even vasthouden?” En zonder antwoord af te wachten wordt de kat stevig in het nekvel gepakt en op de tafel gedrukt!
28 augustus 2023
Ah, de eeuwenoude haat tussen honden en katten. Wie kent het niet? Van Tom en Jerry-achtige achtervolgingen tot de vele beelden op internet, het lijkt wel of deze twee dieren voorbestemd zijn om elkaars aartsvijanden te zijn. Maar met de juiste kennis, voorbereiding en begrip, is het heel goed mogelijk om een thuis te creëren waar ze beide gelukkig en veilig kunnen leven.
door Ada van der Molen 20 december 2022
Samenwerking van huidspecialist/dierenarts en gedragsdeskundige is heel belangrijk bij huidaandoeningen van katten.
cyperse kat op kussen
door Ada van der Molen 4 september 2022
Joy is een lief poesje van bijna twee jaar. Ze woont samen met poes Flavie bij Ans en Hans. Joy heeft echter een nare gewoonte: Ze eet haar eigen ontlasting op. Hiervoor werd mijn hulp ingeroepen.
Logo kattencampus en 2 liggende katten. de ene met bordje feit de ander met bordje fictie
door Ada van der Molen 26 mei 2022
Wat is feit en wat is fictie? Dat verschil is soms lastig te zien. Een artikel met als kop: “Onderzoek toont aan ...” geeft niet altijd een correcte weergave van het bewuste onderzoek. Over dit thema organiseerden we de jaarlijkse kattencampus op 22 mei 2022 op Landgoed Zonheuvel te Doorn. Als voorbereiding hierop hebben purrdoctors dr Esther Bouma en dr Marsha Reijgwart tien van dergelijke artikelen en de bijbehorende wetenschappelijke onderzoeken uitgeplozen.
kattenbeet
door Ada van der Molen 1 november 2021
Een kattenbeet veroorzaakt een vieze prikwond doordat katten kleine scherpe tanden hebben. De bacteriën uit de kattenbek dringen hierdoor diep door in het slachtoffer. Hoe behandel je de wond? Wat moet je doen om infectie te voorkomen? In dit blog leer je alles over de eerste hulp bij een kattenbeet.
door Ada van der Molen 26 april 2021
Katten blijven het liefst in hun eigen omgeving. Een kattenoppas aan huis is daarom in veel gevallen een goed idee. Maar waar moet je als eigenaar op letten?
zwarte langhaar kat onder opengeknipt hekwerk
door Ada van der Molen 2 april 2021
De FURminator lijkt ideaal. Maar is dat ook echt zo?
Rood met witte kater poseert trots buiten bij een bakje met narcissen
door Ada van der Molen 1 april 2021
Maak van dit paasweekend ondanks alles een feestje. Verwen jezelf, je gezin en ook je kat met lekkers en spel. Verstop door het hele huis eieren voor de mensen en brokjes of snoepjes voor je kat. Tracteer jezelf op een lekker luchtje of een lekkere bos bloemen (zonder lelies!) en je kat op kattenkruid/catnip of gedroogde valeriaanwortel. Kook een eitje en geef je kat ook een stukje. Gebruik de lege doos als voerpuzzel en laat je kat jagen op de paashaas. Leuk voor je kat en ook leuk voor jezelf!
kat in mandje met doeken
door Ada van der Molen 9 maart 2021
Katten brengen een groot deel van de dag rustend of slapend door. Het is dus belangrijk dat ze hier een comfortabel, warm en veilig plekje voor hebben. Wat is een goede koop? En waar moet je verder nog op letten?
nog meer informatie
Share by: