Een kat is een geboren jager. Zijn hele lijf is er op aangepast: door zijn geweldige evenwicht en soepelheid is hij in staat kleine prooidieren te vangen, zijn ogen zijn zo gebouwd dat hij de kleinste beweging in de schemering ziet, door een geraffineerd samenspel van spiertjes in de polsen kunnen deze draaien om de prooi te pakken.
Jagen is dan ook iets wat hij het liefste doet. Door te spelen met je kat boots je het jagen na. Tijdens het spelen is alle aandacht op de “prooi” gericht. Je kan het zien als een soort uitlaatklep. De kat raakt stress, frustratie en zijn energie kwijt waardoor zijn geestelijk en lichamelijk welzijn toeneemt .
Spel en jachtgedrag stellen je kat in staat om te voldoen aan hun natuurlijke drang om te jagen. Het is één van de vijf pijlers voor een gezonde omgeving voor je kat. Een gezonde leefomgeving helpt, vooral bij binnen katten, om probleemgedrag te voorkomen. Spel is zelfs de meest effectieve vorm van omgevingsverrijking om het welzijn van je kat te bevorderen. Uiteraard is spel ook goed voor de fysieke fitheid van je kat.
Spel kan cognitieve disfunctie vertragen. Met name als begonnen wordt voordat de kat de middelbare leeftijd (ca. 6 jaar) heeft bereikt. 30% van de katten ouder dan 11 jaar vertonen tekenen van cognitieve disfunctie, vergelijkbaar met Alzheimer, zoals: desoriëntatie, sociale interacties, (apathie of doelloos rondlopen en toegenomen verstoringen in slaap-waak ritme, onzindelijkheid, veranderingen in activiteit onzekerheid en onbestemde angstgevoelens). Door lichamelijke en mentale activiteit bij je kat te bevorderen verklein je het risico op cognitieve disfunctie.
Spelen is daarom niet alleen leuk maar ook heel belangrijk.Kittens van 2 weken oud beginnen tegen bewegende voorwerpen te slaan. Dit spel gaat een a twee weken later over in sociaal spel met nestgenootjes.
Als katjes tussen de 4 en 14 weken oud zijn leren ze hoe ze met elkaar moeten spelen. Als een katje te wild speelt zal de rest stoppen met spelen. Zo leert het katje dat het de volgende keer wat rustiger aan moet doen. Dit is een van de redenen dat kittens niet te vroeg het nest mogen verlaten.
Als een kitten 7 weken oud is neemt individueel spelgedrag toe. Een kat kent verschillende individuele spelletjes:
Spel “muis”
Hierbij bespringt de kat een klein beweegbaar voorwerp zoals een balletje. De kat slaat er tegen of omklemt het met de voorpoten waarbij hij acrobatische toeren uithaalt.
Spel “vogel”
Hierbij onderschept de kat een voorwerp wat door de lucht vliegt om er vervolgens in te bijten. Katten kunnen heel fanatiek zijn in dit spel.
Spel “konijn”
Hierbij loert de kat vanuit een hinderlaag op grotere bewegende voorwerpen of een andere kat. Doel is om die naar de grond te brengen en in de nek te bijten. Naarmate de kat ouder wordt kan dit spel vrij ruw worden.
Pantomine spel
Hierbij bespringt een kat een denkbeeldige prooi tegen een muur of op de grond. Ook het achtervolgen van een denkbeeldige kat komt voor.
Vanaf eenleeftijd van 6 maanden zijn nieuwe voorwerpen erg interessant om mee te spelen.Vooral balletjes hebben een grote aantrekkingskracht. Stress en toenemendeleeftijd zorgen voor een afname in spelgedrag.
Spel moet dekat in staat stellen om verschillende aspecten van de jacht na te bootsen. Ookis het belangrijk om het speelgoed te rouleren om ze zodoende interessant tehouden.
De meeste katten hebben wel een speelgoed muisje, een balletje (al dan niet met belletjes erin) of een speeltje met kattenkruid. Kattenkruid zorgt er bij de meeste katten voor dat er dopamine(gelukshormoon) vrij komt. Dit draagt zeker bij aan een gezonde leefomgeving maar de reactie van katten op kattenkruid valt strik genomen niet onder spel-of jachtgedrag.
Bij volwassen katten is interactief speelgoed favoriet. Voorbeelden zijn een speelgoed muisje wat over de grond getrokken wordt of een hengel met veren die door de lucht wordt bewogen. Beiden zijn heel geschikt om prooi na te bootsen. Laat de kat regelmatig de prooi vangen omfrustratie te voorkomen. Het kan helpen om de prooi achter een obstakel zoals een doos of stoel met handdoek er overheen te bewegen zodat de kat een hinderlaag heeft om de prooi te besluipen. Sommige katten vinden het leuk als er iets onder een doek of een aantal kranten bewogen wordt.
Mijn kat wil niet spelen!
Is je kat niet gewend om te spelen? Bouw het dan langzaam op. Verwacht niet dat de kat meteen enthousiast gaat spelen. Geduld is hier een schone zaak.
Stap 1 is om de aandacht te trekken met het speeltje. Probeer verschillende speeltjes aan de hengel en verschillende van onderstaande technieken tot hij alert reageert.
Stap 2 is om hem in beweging te krijgen. Als de kat eenmaal geïnteresseerd is zal zijn jacht instinct weer boven komen en vroeg of laat gaat hij tot actieover!
Berg het favoriete speeltje op een vaste plek op en haal het op vaste tijdstippen tevoorschijn om ermee te spelen. De kans is groot dat de kat na 2 weken op de vaste tijd bijhet kastje zit te wachten op zijn speeltje!
De vloer ligt vol met speeltjes voor de kat maar hij gebruikt ze niet.
Een kitten wil nog wel uit zichzelf beginnen te spelen met een balletje of muisje wat op de grond ligt. Een volwassen kat heeft wat meer aanmoediging nodig. De prooi moet bewegen!
Berg de speeltjes op en rouleer ze.
Hoe moet ik met mijn kat spelen?
Belangrijk : speel nooit met handen of voeten. De kat leert dan dat prooi is en zal die ook aanvallen als je er niet van gediend bent. Een aanval van een kitten is ongevaarlijk maar een volwassen kat kan vervelende wonden maken.
Download voor meer tips mijn
gratis e-book
Door je kat te laten werken voor zijn eten stimuleert je ook het jagen. Dit kan op veel manieren:
Bronnen: