Als gedragstherapeut voor katten krijg ikregelmatig verzoeken om hulp bij probleemgedrag van de kat. Mijn eerste stap isvaak uitleggen dat onze huiskat in grote lijnen nog steeds dezelfde eisen aanzijn omgeving stelt als zijn wilde voorouders. Door te voldoen aan die eisenkan je een heleboel problemen oplossen en verbeter je bovendien de gezondheiden het welzijn van je kat.
Welke eisen stelt je kat aan zijn omgeving?
Liefde, eten, drinken en een dak boven zijnhoofd. Wat kan een kat zich nog meer wensen? Voor het antwoord op deze vraagmoeten we kijken naar het dier wat de kat van nature is.
Een kat:
Geef je kat wat hij nodig heeft om gelukkigte zijn!
Tip 1: Geef je kat een veilige plek.
Elke kat heeft een plekje nodig waar hijzich veilig en geborgen voelt. Een plekje waar hij zich terug kan trekken, zich beschermd voelt en waar hij kan slapen. Deze plek moet van minimaal twee kantenbereikbaar zijn zodat er bij dreiging altijd een vluchtmogelijkheid overblijft.De kat kan op deze manier mogelijke dreigingen ontlopen en heeft zo controle opde situatie. Dat is een goede manier om stress te verminderen. Stress kan leiden tot ongewenst gedrag en uiteindelijk zelfs tot ziekte.
De meeste katten geven de voorkeur aan een hogergelegen ruimte met opstaande randen waar alleen zijzelf in passen. Voor oudere katten die minder mobiel zijn moet de hoogte aangepast worden of via tussenstappen bereikbaar gemaakt worden.
Goede voorbeelden van een veilige plek zijneen kartonnen doos, een reismandje en hoog gelegen schappen. Katten kijken ook graag naar buiten en houden van warmte. Er moet voor elke kat in het huishouden minimaal één veilige plek zijn. Deze plekken mogen niet te dicht bij elkaar liggen zodat de katten de mogelijkheid hebben om zich van elkaar af te zonderen.
Zo mogelijk zouden katten ook onbeperkte toegang tot een veilige plek buiten moeten hebben. Afhankelijk van de omstandigheden kan dat een plekje zijn op een afgeschermd balkon, in een kattenren, afgeschermde tuin of onbeperkte toegang tot buiten. Een kattenluik dat werkt op de chip van je kat voorkomt dat er vreemde katten in huis komen. Heel belangrijk voor je kat!
Als katteneigenaar en als kattenoppas benje een belangrijke schakel in de gezondheid en het welzijn van de kat. Je bentde eerste die veranderingen in het gedrag opmerkt en dat is altijd een redenvoor nader onderzoek. Als je iets niet vertrouwt mag je altijd contact met meopnemen.
Volgende keer weer een nieuwe tip!
Bron: Journal of Feline Medicine and Surgery (2013) 15