Een kat aanraken kan op veel meer manieren dan alleen maar aaien. Graag deel ik mijn ervaringen van de basisworkshop TTouch voor katten (jan. 2016) met je. Doe er je voordeel mee!
Begin dit jaar heb ik een dagjeeen basisworkshop TTouch voor katten gevolgd. De workshop werd gegeven door SaskiaBlok van TTouch4Animals, gediplomeerd Tellington TTouch®Practitioner 1 voor Gezelschapsdieren. De locatie was de kattenacademie vanSonja van Leeuwen te Beemte Broekland (Apeldoorn).
De Tellington TTouch® methodeis een vriendelijke en respectvolle manier van werken met dieren die isontwikkeld door LindaTellington-Jones . Wereldwijd wordt de methode al ruim 35 jaar door meer dan 1.000 gediplomeerde practitioners in ongeveer 30 verschillende landen uitgedragen.
Ik heb de workshop als bijzonder duidelijk, leuk en vooral praktisch ervaren. Een belangrijk onderdeel van de methode zijn de TTouches. Dit is een bepaalde manier van aanraken. Er zijn meer dan 30 van deze aanrakingen, met ieder een eigen naam. Er is beschreven hoe ze voor de meeste dieren het beste werken, maar uiteindelijk is dat altijd afhankelijk van het individuele dier. Zo is bij de meeste dieren een cirkelvormige beweging met de klok mee het prettigst, al vinden sommige tegende klok in juist fijner. Het dier is de baas. Wat het dier het prettigst vindt, is voor dat specifieke dier het beste. Werk nooit op de ruggengraat. TTouches worden ook nooit onder dwang gegeven. Als het dier weg wil, mag het altijd weg.
Alles begint met observeren. Wat vertelt de lichaamstaal van je kat? Zie je angst? Agressie? Gespannen spieren? Soepele of juist stramme bewegingen? Nerveus en druk of juist heel rustig? Een angstige of agressieve kat ga je niet zomaar aanraken. Daar heb je hulpmiddelen voor nodig. Vermoed je dat je kat ergens pijn of een lichamelijk ongemak heeft? Ga je kat dan niet meteen daar aanraken.
TTouch is geen massage. Je mag maar heel zachtjes drukken. TTouch bij katten werkt met drie drukkrachten, 1, 2 of 3. Hoe dat voelt kun je zelf ervaren: raak met een vinger je ooglid aan, als je wel de huid voelt maar niet je oogbol heb je drukkracht 1 te pakken. Bij drukkracht 3 duw je op je oogbol zodanig dat het onaangenaam begint te worden. Drukkracht 2 zit daar uiteraard tussen in.
In principe duurt één TTouch twee seconden. Is je kat wat nerveus of hyper, begin dan wat sneller om aan te sluiten bij je kat. Gebruik je beide handen. Eén hand voor de touches en één om “tegendruk” te geven. Zorg dat je zelf ontspannen bent.
Het is een belevenis om dit zelf te ervaren. Vraag iemand om jou over je rug te aaien precies zoals hij of zij dat bij een kat zou doen. Vraag nu om een aandachtige, lange, strijkende beweging van ongeveer twee seconden te maken over je hele rug (denk aan de tweede hand voor de tegendruk). Eén keer met de binnenkant van de hand en dan één keer met de buitenkant van de hand. Wedden dat je je kat voortaan anders gaat “aaien”? Strijken met de buitenkant van de hand is minder bedreigend voor katten die het moeilijk vinden om aangeraakt te worden. TTouches beginnen en eindigen altijd met een strijkende beweging. Dat werkt namelijk ontspannend.
Oorwerk is belangrijk. Het heeft effect op vitale lichaamsfuncties zoals hart, long, maag, darmenen hormonen. Ondersteun het kopje, tenzij je kat ligt en strijk met je duim over de achterkant van het oor, maak kleine rondjes, 1 ¼ cirkels, op het kopje vlak achter het oor en draai zachtjes cirkeltjes met het hele oor.
Wist je dat in het puntje van het oor een shockpunt zit? Als je kat in een shock dreigt te raken (sloom, snelle oppervlakkige ademhaling, koud), bijvoorbeeld door een ongeval, wikkel je kat dan meteen in een warme doek, houd het kopje wat lager dan de rest en wrijf snel en stevig over de oorpunt, terwijl je als een speer naar de dierenarts gaat. Bij mensen zit dit shockpunt trouwens ook aan de bovenkant van het oor.
Als hulpmiddel kunnen allerhande huis,- tuin,- en keukenvoorwerpen gebruikt worden. Een strijkbeweging met een handschoen aan of met een veer voelt anders aan dan met een hand. Het heeft ook een andere invloed op het zenuwstelsel.
Voor angstige of agressieve katten is een lange dunne stok met aan het eind een veer heel handig. Wrijf er zachtjes mee langs de snorharen of over de pootjes van je kat naar de grond. Verklein heel geleidelijk de afstand als je kat dat toelaat of probeer een penseel met lang handvat.
Deze TTouch wordt zo genoemd omdat hij licht is als een wolk, maar de impact heeft van een luipaard. Dit is een TTouch die zich heel lastig laat beschrijven. Een video is duidelijker, maar je moet echt feedback krijgen terwijl je bezig bent om het basisidee onder de knie te krijgen. Daarna moet er uiteraard nog heel veel geoefend worden voordat je het echt beheerst. Wat ik eigenlijk wil zeggen is ‘Don’t try this at home’, maar ik wilde hem niet onbesproken laten omdat het een basis TTouch is.
De basis van TTouch is voor alle dieren en mensen gelijk. Er zijn echter een paar dingen specifiek voor een kat:
Met dit blog kan ik je geenTTouch leren. Ik hoop echter dat je nieuwsgierig bent geworden en zelf ook eenworkshop gaat volgen. Het is ook mogelijk om een TTouch practitioner bij jethuis te laten komen. Je kan in contact komen met Saskia Blok via haar website . Zij werkt vanuit de regio Utrecht maar kan je ook informatie geven overcollega’s elders in het land. Saskia heeft ook een facebookpagina .
Boekentip: Getting in TTouch with your Cat