Blog Post

Op vakantie! Maar wat doen we met de kat?

Ada van der Molen • 1 juni 2018

Dit artikel verscheen in het online magazine Carnivoor van juni 2018

vakantie wat doen we met de kat

Wat doen we met de kat?

Ik krijg regelmatig de vraag wat in een bepaalde situatie het beste is voor de kat. Zo was er de vraag van Coby. Haar kat
is erg gehecht aan de mensen. Als er even niemand thuis is staat ze bij de voordeur te wachten. Wat is het beste
voor deze poes? Thuisblijven in haar eigen omgeving met een buurvrouw die 2x per dag langs gaat of logeren bij
een vriendin in een vreemde omgeving maar met mensen om haar heen? Wat is moeilijker? Een nieuw huis of geen
mensen om haar heen? Fien gaat volgende week voor 3 maanden op reis. Ook hier de vraag: thuisblijven of uit logeren? Het logeeradres is een uur rijden met de auto en bovendien is Fien bang dat de kat daar via het balkon zal ontsnappen.
En de vraag van Noa. Ze heeft een jong katje van bijna 1 jaar uit het asiel wat inmiddels goed gewend is aan haar maar nog wel eenkennig is. Kan ze wel op vakantie gaan en vreemde mensen bij het katje binnen laten? Ik vind het altijd geweldig als mensen er goed over nadenken wat het beste zal zijn voor de kat en hierbij deskundige hulp inroepen. Een
eenduidig antwoord is vaak niet te geven. Het is afhankelijk van de kat en de omstandigheden.

Katten die niet gewend zijn om samen te leven met andere katten moet je niet samen met andere katten in een afgesloten ruimte zetten. Ze hebben een aparte omgeving nodig met onder andere verstopplekjes, uitkijkposten,
speelgoed en deskundige menselijke aandacht. Katten hebben een hekel aan veranderingen in hun omgeving. Dit
moet dan ook tot een minimum beperkt worden. De dagelijkse routine moet ook zo consequent mogelijk zijn.
Katten die wel gewend zijn om samen te leven met andere katten zouden binnen een stabiele groeps-samenstelling
geplaatst moeten worden (dus niet constant wijzigingen in de aanwezige katten).

Naar een kattenhotel of pension?
Er bestaan vele pensions met prachtige kamers en zeer toegewijd personeel. Toch kunnen ze vaak niet voldoen aan
bovenstaande aanbevelingen. Ga je echter lange tijd op reis en kan je kat niet logeren bij vrienden of familie, dan is het zeker een optie. Uiteraard ga je ruim van tevoren kijken hoe het eruit ziet en of je er een goed gevoel bij hebt. Ook is het belangrijk om van te voren de plaatsingseisen te weten. Zo zijn er verschillen in de eisen met betrekking tot vaccinaties.
Vaccinaties tegen kattenziekte en niesziekte zijn verplicht. Volgens de richtlijnen dient het kattenziektevaccin 3-jaarlijks herhaald te worden en het niesziektevaccin elk jaar. Pensions zijn vrij om zelf aanvullende eisen te stellen. Eigenaren worden steeds kritischer en zoeken naar methoden om minder chemische middelen te gebruiken bij hun kat. Bovendien blijken vaccins langer werkzaam dan eerder werd gedacht. Via titerbepaling (het meten van antistoffen in het bloed) kan
bekeken worden of een herhalingsenting nodig is. Hiervoor moet de wet aangepast worden of er moet duidelijkheid komen of er gehandhaafd kan worden op wetenschappelijke consensus. De overheid heeft zich bereid verklaard om in overleg met de beroepsorganisatie van dierenartsen (KNMvD) hier verder naar te kijken, zodat duidelijk wordt of titerbepalingen toegestaan zijn en zo ja, volgens welke voorwaarden.

Vakantie wat doen we met de kat

 

Kattenoppas aan huis?

Met een kattenoppas aan huis blijft de kat in de eigen vertrouwde omgeving. De dagelijkse routine verandert echter
wel. Getracht moet worden om die zoveel mogelijk te benaderen. Is je kat bijvoorbeeld gewend om 4 keer per dag eten te krijgen, dan kan de oppas 1 of 2 keer per dag komen en voor de overige maaltijden een voerautomaat instellen. Zoek een oppas die ervaring heeft met katten en bereid is ook tijd vrij te maken om aandacht te geven aan je kat. Uiteraard maak je eerst kennis met de oppas en kijk je of je er een goed gevoel bij hebt.

Lees meer


Uit logeren?

Ga je langere tijd op reis of is je kat een echte knuffelkont die het liefst de hele dag op schoot zit? Dan is logeren bij een bevriende kattenliefhebber een goed idee. Geef dan wel een dekentje of mandje met de geur van thuis aan je kat mee en zoveel mogelijk van de andere noodzakelijkheden zoals een krabgelegenheid. Moet de kat hiervoor langere tijd in de auto? Begin dan tijdig met het wennen aan steeds langere autoritjes. Zorg dat je kat in deze nieuwe omgeving ook verstopplekjes en uitkijkposten heeft.


Huisoppas?

Een huisoppas is iemand die tijdens jouw afwezigheid in jouw huis komt wonen. Vanuit het oogpunt van je kat is dat wellicht ideaal. Uiteraard geldt ook hier dat je eerst kennis maakt en een goed gevoel moet hebben bij die persoon.

 


Bronnen:
1. A critically appraised topic (CAT) to compare the effects of single and multicat housing on physiological
and
behavioural measures of stress in domestic cats in confined environments Finka et al. BMC Veterinary
Research
2014, 10:73 https://bmcvetres.biomedcentral.com/articles/10.1186/1746-6148-10-73
2. Duration of immunity for canine and feline vaccines: A review Ronald D. Schultz * Department of Pathobiological
Sciences,
School of Veterinary Medicine, University of Wisconsin-Madison, 2015
https://dierbewust.nl/wp-content/uploads/2018/03/Vaccinatie-beschermingsduur-dr.-Schultz.pdf
3. Hond en kat vaccineren of eerst serologisch testen? Consensus n.a.v. een rondetafelgesprek Paul Overgaauw,
Maico Boumans, Herman Egberink
https://knmvd.nl/media/default.aspx/em ma/org/10885336/consensus%20vaccineren%20en%20titerbepalingen.pdf

Delen is lief!

Kennisbank voor kattenfans

door Ada van der Molen 15 mei 2024
Ik trim ambulant en vaak zet de eigenaar de kat op mijn trimtafeltje. Ik denk dat ongeveer de helft van de klanten dan vraagt: “Zal ik hem even vasthouden?” En zonder antwoord af te wachten wordt de kat stevig in het nekvel gepakt en op de tafel gedrukt!
28 augustus 2023
Ah, de eeuwenoude haat tussen honden en katten. Wie kent het niet? Van Tom en Jerry-achtige achtervolgingen tot de vele beelden op internet, het lijkt wel of deze twee dieren voorbestemd zijn om elkaars aartsvijanden te zijn. Maar met de juiste kennis, voorbereiding en begrip, is het heel goed mogelijk om een thuis te creëren waar ze beide gelukkig en veilig kunnen leven.
door Ada van der Molen 20 december 2022
Samenwerking van huidspecialist/dierenarts en gedragsdeskundige is heel belangrijk bij huidaandoeningen van katten.
cyperse kat op kussen
door Ada van der Molen 4 september 2022
Joy is een lief poesje van bijna twee jaar. Ze woont samen met poes Flavie bij Ans en Hans. Joy heeft echter een nare gewoonte: Ze eet haar eigen ontlasting op. Hiervoor werd mijn hulp ingeroepen.
Logo kattencampus en 2 liggende katten. de ene met bordje feit de ander met bordje fictie
door Ada van der Molen 26 mei 2022
Wat is feit en wat is fictie? Dat verschil is soms lastig te zien. Een artikel met als kop: “Onderzoek toont aan ...” geeft niet altijd een correcte weergave van het bewuste onderzoek. Over dit thema organiseerden we de jaarlijkse kattencampus op 22 mei 2022 op Landgoed Zonheuvel te Doorn. Als voorbereiding hierop hebben purrdoctors dr Esther Bouma en dr Marsha Reijgwart tien van dergelijke artikelen en de bijbehorende wetenschappelijke onderzoeken uitgeplozen.
kattenbeet
door Ada van der Molen 1 november 2021
Een kattenbeet veroorzaakt een vieze prikwond doordat katten kleine scherpe tanden hebben. De bacteriën uit de kattenbek dringen hierdoor diep door in het slachtoffer. Hoe behandel je de wond? Wat moet je doen om infectie te voorkomen? In dit blog leer je alles over de eerste hulp bij een kattenbeet.
door Ada van der Molen 26 april 2021
Katten blijven het liefst in hun eigen omgeving. Een kattenoppas aan huis is daarom in veel gevallen een goed idee. Maar waar moet je als eigenaar op letten?
zwarte langhaar kat onder opengeknipt hekwerk
door Ada van der Molen 2 april 2021
De FURminator lijkt ideaal. Maar is dat ook echt zo?
Rood met witte kater poseert trots buiten bij een bakje met narcissen
door Ada van der Molen 1 april 2021
Maak van dit paasweekend ondanks alles een feestje. Verwen jezelf, je gezin en ook je kat met lekkers en spel. Verstop door het hele huis eieren voor de mensen en brokjes of snoepjes voor je kat. Tracteer jezelf op een lekker luchtje of een lekkere bos bloemen (zonder lelies!) en je kat op kattenkruid/catnip of gedroogde valeriaanwortel. Kook een eitje en geef je kat ook een stukje. Gebruik de lege doos als voerpuzzel en laat je kat jagen op de paashaas. Leuk voor je kat en ook leuk voor jezelf!
kat in mandje met doeken
door Ada van der Molen 9 maart 2021
Katten brengen een groot deel van de dag rustend of slapend door. Het is dus belangrijk dat ze hier een comfortabel, warm en veilig plekje voor hebben. Wat is een goede koop? En waar moet je verder nog op letten?
nog meer informatie
Share by: