Blog Post

Purrfecte schoonmaaktips

Ada van der Molen • 19 maart 2019
purrfecte schoonmaaktips voor huishouden met kat

 

Oh, die heerlijke vroege voorjaarszon! Mensen genieten op de terrasjes, gaan tuinieren, klussen of halen emmers sop tevoorschijn en beginnen aan de grote schoonmaak. Van je kat hoeft die grote schoonmaak echter niet zo nodig. Lees snel verder voor wetenschappelijk onderbouwd excuus om het lekker kalm aan te doen!

 

Loki en Liz

Wij mensen zijn vooral visueel ingesteld. Bij je kat staat de geur echter op nummer één. Een duidelijk voorbeeld hiervan is het verhaal van Loki en Liz.

Loki en Liz zijn twee schatten van katten die het al jarenlang prima met elkaar kunnen vinden. Op een dag begon Loki plotseling kreupel te lopen en eigenaresse Annelies ging met hem naar de dierenarts. Gelukkig bleek het niets ernstigs te zijn. Loki had waarschijnlijk een sprong verkeerd ingeschat en had daarbij zijn pootje verzwikt. Weer thuisgekomen werd de patiënt echter begroet met luid geblaas en een dikke staart van Liz. Loki zag er nog precies hetzelfde uit als toen hij een uurtje daarvoor vertrok. Loki rook door zijn bezoek aan de dierenarts echter totaal anders. Liz beschouwde haar vriendje daarom ineens als een vreemde indringer! Gelukkig was Annelies zo verstandig om haar katten even apart te zetten. Nadat de katten tot rust gekomen waren en Loki zichzelf gewassen had lagen ze die middag weer als vanouds samen in hun mandje te slapen.

Communicatie met een luchtje

 

Het verhaal van Loki en Liz is een mooi voorbeeld van hoe belangrijk geuren zijn voor katten.

 

De verre voorvaderen van je huiskat leefden solitair. Om toch een boodschap door te kunnen geven aan andere katten gebruikten ze olfactorische communicatie, ofwel communiceren met geuren.

 

Ook voor jouw huiskat is het afzetten van geuren nog steeds zeer belangrijk. Je kat zet zijn geur af om:

 

  • Territorium te markeren
  • Groepsgeur te creëren
  • Seksuele status te communiceren

 

Je kat kan zijn geuren en feromonen afzettend door te wrijven of te krabben. Je kat heeft namelijk onder andere geurklieren bij zijn kin, mondhoeken, tussen de ogen en oren, bij het begin van de staart en onder zijn pootjes.

 

Misschien heb je je kat wel eens zien flehmen. Hij staat dan met een half open bekje en wazige blik de feromonen te analyseren in zijn orgaan van Jacobson.

 

 Omdat zijn eigen geuren en feromonen zo belangrijk zijn voor je kat om zich op zijn gemak te voelen, zorgt hij dat z’n omgeving naar hem ruikt. We mogen al die vertrouwde geuren dus niet allemaal in één keer wegpoetsen. Het is voor de kat beter om de ene dag de ene kamer schoon te maken en een andere dag een andere kamer.

 

Je kat kan ook zijn geur afzetten met urine of ontlasting. Dat is ook heel belangrijk voor je kat en een duidelijk signaal dat je kat je iets wil vertellen. Een gedragstherapeut kan helpen om die boodschap te vertalen en kan advies geven om herhaling te voorkomen. Omdat deze manier van geur afzetten voor ons onacceptabel is maken we plekken met urine of ontlasting tot die tijd uiteraard wel goed schoon. Een product met microben werkt heel goed tegen urinegeur doordat de microben de urine afbreken in geurloze producten.

 

Schoonmaken

 

Waarom eigenlijk?

 

Is schoonmaken ook niet jouw favoriete bezigheid? Toch is het belangrijk. Zowel voor je kat als voor jezelf.

 

In vuil en stof kunnen ziekteverwekkers zitten, zoals bacteriën en virussen. Door schoon te maken, haal je ook deze ziekteverwekkers weg. Hierdoor maak je de kans op ziektes kleiner.

 

Je kat, vooral als hij veel binnen is, vangt de hele dag stof op met zijn vacht en aan zijn pootjes. Door zich te wassen krijgt hij het stof en daarmee de ziekteverwekkers binnen.

 

Aan de andere kant draagt je kat zelf misschien ook ziekteverwekkers bij zich zoals huidschimmels en mijten. Je kat kan een symptoomloze drager zijn, dus soms kan je het niet aan je kat zien dat hij ze bij zich draagt. Doordat je kat haren verliest komen die ziekteverwekkers ook in het stof waardoor je zelf ziek kan worden.

 


 

Tips om schoon te maken

 

Sommige geuren zoals de geur van onbekende dieren of geparfumeerde producten, schoonmaakmiddelen of wasmiddelen kunnen bedreigend zijn voor je kat. Bovendien wordt het verwijderen van de door je kat zorgvuldig geplaatste geurvlaggen niet gewaardeerd.

 

Chemische schoonmaak- en desinfectiemiddelen zoals allesreiniger en chloor zijn bovendien giftig en slecht voor het milieu. Vooral fenolverbindingen zoals Dettol (die in water melkachtig wit worden) zijn schadelijk voor je kat! Je kat zal niet snel een schoonmaakmiddel rechtstreeks uit de emmer opdrinken maar krijgt het indirect wel binnen doordat hij over de schoongemaakte vloer loopt en daarna zijn pootjes gaat zitten wassen. Integenstelling tot de mens en de hond mist je kat bepaalde enzymen in zijn lever waardoor hij minder goed in staat is om het gif af te breken. Daarnaast is een kat maar een klein dier. Dit samen maakt dat een geringe hoeveelheid gif al schadelijk kan zijn. Lees meer op LICG 

 

Vanwege de gezondheid van zowel jou als je kat moet er dus toch regelmatig schoon gemaakt worden. Een kat-vriendelijke, veilige en milieuvriendelijke manier is dan het gebruik van microvezeldoekjes.

 


 

Microvezeldoekjes 
Als microvezeldoekjes op de juiste manier worden gebruikt, nemen ze vuil en ziekteverwekkers veel beter op dan gewone schoonmaakdoekjes. Je kunt microvezeldoekjes zowel droog als vochtig gebruiken maar altijd zonder schoonmaakmiddelen.

 

Microvezeldoekjes mogen alleen in een beschermend netje samen met ander wasgoed in de wasmachine omdat vezels van ander wasgoed tussen de microvezels kunnen gaan zitten waardoor ze hun reinigende werking verliezen. Om die reden mag je ook geen wasverzachter gebruiken, maar wel azijn (eventueel met een paar druppels rozen- of lavendelolie). Nadeel is dat tijdens het wassen plastic-deeltjes in het water en uiteindelijk in de natuur terecht komen.

 

Deze nadelen heb je niet bij disposable microvezeldoekjes. Met name in zorginstellingen worden ze steeds vaker toegepast.

Microvezels nemen meer vuil op dan katoen

Purrfect!

Doe jezelf en je kat daarom een plezier en doe het kalm aan met de schoonmaak. Gun jezelf een paar minuten de tijd om even niets te doen. Haal diep adem en geniet van het moment!


Bronnen
  • Stress, security, and scent: The influence of chemical signals on the social lives of domestic cats and implications for applied settings, Kristyn R. Vitale Shreve, Monique A.R. Udell.
  • AAFP/ISFM Environmental Needs Guidelines

Delen is lief!

Kennisbank voor kattenfans

door Ada van der Molen 15 mei 2024
Ik trim ambulant en vaak zet de eigenaar de kat op mijn trimtafeltje. Ik denk dat ongeveer de helft van de klanten dan vraagt: “Zal ik hem even vasthouden?” En zonder antwoord af te wachten wordt de kat stevig in het nekvel gepakt en op de tafel gedrukt!
28 augustus 2023
Ah, de eeuwenoude haat tussen honden en katten. Wie kent het niet? Van Tom en Jerry-achtige achtervolgingen tot de vele beelden op internet, het lijkt wel of deze twee dieren voorbestemd zijn om elkaars aartsvijanden te zijn. Maar met de juiste kennis, voorbereiding en begrip, is het heel goed mogelijk om een thuis te creëren waar ze beide gelukkig en veilig kunnen leven.
door Ada van der Molen 20 december 2022
Samenwerking van huidspecialist/dierenarts en gedragsdeskundige is heel belangrijk bij huidaandoeningen van katten.
cyperse kat op kussen
door Ada van der Molen 4 september 2022
Joy is een lief poesje van bijna twee jaar. Ze woont samen met poes Flavie bij Ans en Hans. Joy heeft echter een nare gewoonte: Ze eet haar eigen ontlasting op. Hiervoor werd mijn hulp ingeroepen.
Logo kattencampus en 2 liggende katten. de ene met bordje feit de ander met bordje fictie
door Ada van der Molen 26 mei 2022
Wat is feit en wat is fictie? Dat verschil is soms lastig te zien. Een artikel met als kop: “Onderzoek toont aan ...” geeft niet altijd een correcte weergave van het bewuste onderzoek. Over dit thema organiseerden we de jaarlijkse kattencampus op 22 mei 2022 op Landgoed Zonheuvel te Doorn. Als voorbereiding hierop hebben purrdoctors dr Esther Bouma en dr Marsha Reijgwart tien van dergelijke artikelen en de bijbehorende wetenschappelijke onderzoeken uitgeplozen.
kattenbeet
door Ada van der Molen 1 november 2021
Een kattenbeet veroorzaakt een vieze prikwond doordat katten kleine scherpe tanden hebben. De bacteriën uit de kattenbek dringen hierdoor diep door in het slachtoffer. Hoe behandel je de wond? Wat moet je doen om infectie te voorkomen? In dit blog leer je alles over de eerste hulp bij een kattenbeet.
door Ada van der Molen 26 april 2021
Katten blijven het liefst in hun eigen omgeving. Een kattenoppas aan huis is daarom in veel gevallen een goed idee. Maar waar moet je als eigenaar op letten?
zwarte langhaar kat onder opengeknipt hekwerk
door Ada van der Molen 2 april 2021
De FURminator lijkt ideaal. Maar is dat ook echt zo?
Rood met witte kater poseert trots buiten bij een bakje met narcissen
door Ada van der Molen 1 april 2021
Maak van dit paasweekend ondanks alles een feestje. Verwen jezelf, je gezin en ook je kat met lekkers en spel. Verstop door het hele huis eieren voor de mensen en brokjes of snoepjes voor je kat. Tracteer jezelf op een lekker luchtje of een lekkere bos bloemen (zonder lelies!) en je kat op kattenkruid/catnip of gedroogde valeriaanwortel. Kook een eitje en geef je kat ook een stukje. Gebruik de lege doos als voerpuzzel en laat je kat jagen op de paashaas. Leuk voor je kat en ook leuk voor jezelf!
kat in mandje met doeken
door Ada van der Molen 9 maart 2021
Katten brengen een groot deel van de dag rustend of slapend door. Het is dus belangrijk dat ze hier een comfortabel, warm en veilig plekje voor hebben. Wat is een goede koop? En waar moet je verder nog op letten?
nog meer informatie
Share by: