Blog Post

EHBO kit voor elke kat

Ada van der Molen • 18 juni 2019
EHBO kit voor elke kat

Naar aanleiding van de cursus EHBO Honden en Katten van het HKI heb ikeen lijstje opgesteld van middelen die elke katteneigenaar in huis zou moeten hebben.

 

 

Pijnstiller

 

Gebruik NOOIT pijnstillers (en andere medicatie) van mensen voor een kat. De lever van een kat kan het niet goed verwerken. Vraag je dierenarts om een kleine hoeveelheid pijnstiller, uitsluitend bedoeld als eerste hulp.



Wondzalf

 

Bijvoorbeeld Acederm of Vetramil zalf.

Huidmiddel tegen jeuk en verbranding

 

Bijvoorbeeld Dermacool spray . Werkt verkoelend, indrogend, jeukstillend en verzachtend.

Oogzalf

 

Ophtosan oogzalf bevat vitamine A en werkt verzachtend bij irritatie van het oog totdat de dierenarts er naar gekeken heeft.

Druivensuiker

 

Dextropur of Dextro-energy oplossen in water. Het is van levensbelang. Het geeft direct energie.

 

Veterinaire koortsthermometer

 

Een veterinaire koortsthermometer geeft snel inzicht in medische conditie van je kat. Ze zijn snel afleesbaar en hebben een flexibele punt. De normale temperatuur van een kat is circa 39 graden C. Neem elke temperatuurstijging heel serieus!

 
Fysiologische zoutoplossing

 

Voor het uitspoelen van ogen en wonden. Zelf maken: Koop een half liter flesje water met drinkdop. De drinkdop is handig om de waterstraal mee te richten. Breng het water aan de kook, Los hierin 4,5 gram (ongeveer een halve afgestreken eetlepel) zout op. Even af laten koelen en terug in het drinkflesje. Plak er een etiket op met “fysiologisch zout”. Mits koel en afgesloten bewaard blijft het een kwartaal houdbaar.

 

Gazen, verband en watten

 

Deze kan je uit je eigen verbandtrommel gebruiken. Zelfklevende zwachtels zijn handig om het geheel bij je kat op zijn plaats te houden totdat de dierenarts er naar gekeken heeft.

 

Telefoonnummer dierenarts (spoed)

 

Uiteraard mag ook het telefoonnummer van de dierenarts niet ontbreken. Zet het in je telefoon maar schrijf het ook op. Door de stress vergeet je misschien dat het al in je telefoon staat.

 

Delen is lief!

Kennisbank voor kattenfans

door Ada van der Molen 15 mei 2024
Ik trim ambulant en vaak zet de eigenaar de kat op mijn trimtafeltje. Ik denk dat ongeveer de helft van de klanten dan vraagt: “Zal ik hem even vasthouden?” En zonder antwoord af te wachten wordt de kat stevig in het nekvel gepakt en op de tafel gedrukt!
28 augustus 2023
Ah, de eeuwenoude haat tussen honden en katten. Wie kent het niet? Van Tom en Jerry-achtige achtervolgingen tot de vele beelden op internet, het lijkt wel of deze twee dieren voorbestemd zijn om elkaars aartsvijanden te zijn. Maar met de juiste kennis, voorbereiding en begrip, is het heel goed mogelijk om een thuis te creëren waar ze beide gelukkig en veilig kunnen leven.
door Ada van der Molen 20 december 2022
Samenwerking van huidspecialist/dierenarts en gedragsdeskundige is heel belangrijk bij huidaandoeningen van katten.
cyperse kat op kussen
door Ada van der Molen 4 september 2022
Joy is een lief poesje van bijna twee jaar. Ze woont samen met poes Flavie bij Ans en Hans. Joy heeft echter een nare gewoonte: Ze eet haar eigen ontlasting op. Hiervoor werd mijn hulp ingeroepen.
Logo kattencampus en 2 liggende katten. de ene met bordje feit de ander met bordje fictie
door Ada van der Molen 26 mei 2022
Wat is feit en wat is fictie? Dat verschil is soms lastig te zien. Een artikel met als kop: “Onderzoek toont aan ...” geeft niet altijd een correcte weergave van het bewuste onderzoek. Over dit thema organiseerden we de jaarlijkse kattencampus op 22 mei 2022 op Landgoed Zonheuvel te Doorn. Als voorbereiding hierop hebben purrdoctors dr Esther Bouma en dr Marsha Reijgwart tien van dergelijke artikelen en de bijbehorende wetenschappelijke onderzoeken uitgeplozen.
kattenbeet
door Ada van der Molen 1 november 2021
Een kattenbeet veroorzaakt een vieze prikwond doordat katten kleine scherpe tanden hebben. De bacteriën uit de kattenbek dringen hierdoor diep door in het slachtoffer. Hoe behandel je de wond? Wat moet je doen om infectie te voorkomen? In dit blog leer je alles over de eerste hulp bij een kattenbeet.
door Ada van der Molen 26 april 2021
Katten blijven het liefst in hun eigen omgeving. Een kattenoppas aan huis is daarom in veel gevallen een goed idee. Maar waar moet je als eigenaar op letten?
zwarte langhaar kat onder opengeknipt hekwerk
door Ada van der Molen 2 april 2021
De FURminator lijkt ideaal. Maar is dat ook echt zo?
Rood met witte kater poseert trots buiten bij een bakje met narcissen
door Ada van der Molen 1 april 2021
Maak van dit paasweekend ondanks alles een feestje. Verwen jezelf, je gezin en ook je kat met lekkers en spel. Verstop door het hele huis eieren voor de mensen en brokjes of snoepjes voor je kat. Tracteer jezelf op een lekker luchtje of een lekkere bos bloemen (zonder lelies!) en je kat op kattenkruid/catnip of gedroogde valeriaanwortel. Kook een eitje en geef je kat ook een stukje. Gebruik de lege doos als voerpuzzel en laat je kat jagen op de paashaas. Leuk voor je kat en ook leuk voor jezelf!
kat in mandje met doeken
door Ada van der Molen 9 maart 2021
Katten brengen een groot deel van de dag rustend of slapend door. Het is dus belangrijk dat ze hier een comfortabel, warm en veilig plekje voor hebben. Wat is een goede koop? En waar moet je verder nog op letten?
nog meer informatie
Share by: