Naar aanleiding van de cursus EHBO Honden en Katten van het HKI heb ikeen lijstje opgesteld van middelen die elke katteneigenaar in huis zou moeten hebben.
Pijnstiller
Gebruik NOOIT pijnstillers (en andere medicatie) van mensen voor een kat. De lever van een kat kan het niet goed verwerken. Vraag je dierenarts om een kleine hoeveelheid pijnstiller, uitsluitend bedoeld als eerste hulp.
Wondzalf
Bijvoorbeeld Acederm of Vetramil zalf.
Huidmiddel tegen jeuk en verbranding
Bijvoorbeeld Dermacool spray . Werkt verkoelend, indrogend, jeukstillend en verzachtend.
Oogzalf
Ophtosan oogzalf bevat vitamine A en werkt verzachtend bij irritatie van het oog totdat de dierenarts er naar gekeken heeft.
Druivensuiker
Dextropur of Dextro-energy oplossen in water. Het is van levensbelang. Het geeft direct energie.
Veterinaire koortsthermometer
Een veterinaire koortsthermometer geeft snel inzicht in medische conditie van je kat. Ze zijn snel afleesbaar en hebben een flexibele punt. De normale temperatuur van een kat is circa 39 graden C. Neem elke temperatuurstijging heel serieus!
Fysiologische zoutoplossing
Voor het uitspoelen van ogen en wonden. Zelf maken: Koop een half liter flesje water met drinkdop. De drinkdop is handig om de waterstraal mee te richten. Breng het water aan de kook, Los hierin 4,5 gram (ongeveer een halve afgestreken eetlepel) zout op. Even af laten koelen en terug in het drinkflesje. Plak er een etiket op met “fysiologisch zout”. Mits koel en afgesloten bewaard blijft het een kwartaal houdbaar.
Gazen, verband en watten
Deze kan je uit je eigen verbandtrommel gebruiken. Zelfklevende zwachtels zijn handig om het geheel bij je kat op zijn plaats te houden totdat de dierenarts er naar gekeken heeft.
Telefoonnummer dierenarts (spoed)
Uiteraard mag ook het telefoonnummer van de dierenarts niet ontbreken. Zet het in je telefoon maar schrijf het ook op. Door de stress vergeet je misschien dat het al in je telefoon staat.