Om te weten of je kat van je houdt zijn er wetenschappelijk onderbouwde methoden. Moeilijk? Helemaal niet: ga op een paar meter afstand van je kat op je hurken zitten en steek je hand uit in de richting van de kat. Niet vals spelen: geen lekker hapje in je hand nemen! Eventueel mag je de kat roepen of andere geluidjes maken. Komt de kat tegemoet aan jouw intentie tot interactie? Oftewel, komt de kat naar je toe? Dan zit het wel snor!
Een tweede test: loop vanaf een afstandje rustig naar de kat toe, eventueel kan je tegen de kat praten. Blijft de kat zitten of wil die zelfs contact met je maken? Prima!
Natuurlijk is de context van deze testen belangrijk. Als de kat net lekker ligt te slapen zal er minder motivatie zijn om naar je toe te komen. De motivatie om je te benaderen zal bij honger veel groter zijn, ook al heb je geen eten in je hand. Kom jij naar mij? Dan kom ik naar jou! Hoe vaak kom jij tegemoet aan de intenties tot interactie van de kat? Geef je de kat aandacht als die erom vraagt? Onderzoek heeft aangetoond dat de kat vaker tegemoetkomt aan jouw intenties tot interactie als jij ook vaak tegemoetkomt aan de intenties tot interactie van de kat. Oftewel: de liefde moet van twee kanten komen!
Het blijkt dat acceptatie van het onafhankelijke karakter van de kat samengaat met een hoge mate van tegemoetkomen van beide kanten. Dat is het geheim van een harmonieuze kat-mens-relatie.
Lees ook het verhaal van Mickey. Vanaf het begin was duidelijk dat zowel Mickey als zijn eigenaresse contact met elkaar wilden!