Zaterdag 10 maart 2018 was het eindelijk zover. De
allereerste officiële workshop Etiketten
op Kattenvoer door Arrianne Liefrink van Voer
Voor Katten. Enkele maanden hiervoor
had ik de eer om de try-out bij te mogen wonen en toen wist ik: Dit moet elke
kattenliefhebber horen!
Arrianne was ooit docent biologie en is ook gediplomeerd gedragstherapeut voor katten maar haar echte passie bleek toch te liggen bij kattenvoer. Inmiddels mag ze zich dan ook pet food nutrition specialist noemen en die kennis deelt ze graag met kattenliefhebbers en ieder ander die het maar wil horen!
Tijdens de middag in Arnhem behandelde ze de volgende onderwerpen:
Op het eerste gezicht misschien eenvoudige vragen maar daar bleek toch veel meer achter te zitten:
Zo heeft een kat water, eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen nodig als energievoorziening en bouwstenen. De Amerikaanse NRC en Europese Fediaf hebben beiden vastgesteld hoeveel een kat hiervan nodig heeft. De Amerikaanse en Europese aanbevelingen komen in grote lijnen overeen. Opmerkelijk is dat geen van beiden aanbevelingen geeft voor de hoeveelheid koolhydraten. De hoeveelheid koolhydraten wordt op de verpakking dan ook niet vermeld bij de analytische bestanddelen. De kat heeft het niet nodig.
Arrianne heeft uitgelegd hoe je uit kan rekenen hoeveel koolhydraten er in je kattenvoer zit. Hiervoor hadden de deelnemers aan de workshop verpakkingen meegenomen van het voer dat ze hun eigen kat geven. Wat bleek? Sommige merken brokken bevatten wel 50% koolhydraten! En dat terwijl de kat constant zijn eigen koolhydraten maakt uit eiwitten. De extra koolhydraten uit het voer worden opgeslagen als vet.
Alle merken brokken bevatten koolhydraten. Blikvoer bevat altijd minder koolhydraten.
Wat een kat ook nodig heeft is water. In de natuur krijgt de kat als vleeseter dit binnen via de prooien die hij vangt. Bij de fabricage brokken is echter bijna al het water eruit gehaald. De kat zal dat water dus via zijn drinkbakje binnen moeten krijgen maar dat is hij van nature niet gewend. Dit is dan ook de belangrijkste reden dat Arrianne de voorkeur geeft aan blikvoer in plaats van brokken.
Zo kwamen ook plantaardige en dierlijke eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen aan bod en werd samen uitgerekend hoeveel kcal ze leveren. Komt dit overeen met hoeveel jouw kat nodig heeft?
De middag vloog voorbij en Arrianne vatte alles nog een keer samen met een opsomming van wat je wel en wat je juist niet in kattenvoer wilt hebben. Tot slot werden de regels voor etiketten van dieetvoer behandeld. Dieetvoer mag bijvoorbeeld niet de indruk wekken dat het ziekte voorkomt, behandelt of geneest en is bedoeld voor tijdelijk gebruik!
De deelnemers verlieten Arnhem met een werkschrift vol nuttige informatie over kattenvoer, aangevuld met informatie over het voer dat ze hun eigen kat geven. Een mooi naslagwerk!
Het was heel verhelderend om eindelijk een deskundig en onafhankelijk verhaal over kattenvoeding te horen. Uit de evaluatie bleek dat de deelnemers de workshop ook uitzonderlijk goed beoordeeld hebben en er graag nog meer over willen leren.
Al met al een hele geslaagde middag. Trots dat ik hier aan mee heb mogen werken!