Blog Post

Wat is de betekenis van de Halloween-kat?

Ada van der Molen • 29 oktober 2017
Happy Halloween van kattenadvies

De Halloween-kat is een bekend symbool van dit feest. Je ziet de zwarte kat van opzij, staand met gebogen rug en lange stijve poten, dikke staart en alle haren omhoog. Het kopje is wat ingetrokken en mogelijk blaast de kat. Best een indrukwekkende verschijning! Dat is dan ook precies de bedoeling van de kat. Hij probeert er zo groot mogelijk uit te zien om een mogelijke bedreiging af te schrikken. Hij ziet er heel stoer uit maar is minder zelfverzekerd dan hij wil doen geloven. Het is een mix van vechten en vluchten.

Halloween

Halloween is van oudsher een periode van mysteries, magie en bijgeloof. Het heeft zijn oorsprong in de Keltische oudejaarsavond (31 oktober). Later vermengde dit feest zich met het christelijke Allerzielen (2 november) waarbij overleden vrienden en familieleden herdacht werden. In de middeleeuwen werden er heksen en zwarte katten aan toegevoegd. Sindsdien is Halloween steeds griezeliger geworden. De spoken, vleermuizen, geraamtes, geesten en andere verklede personen zijn ronduit huiveringwekkend. Grappig is dat de angstaanjagende halloween-kat zelf ook bang is.

Angst

Angst is in de eerste plaats een overlevingsmechanisme. Als onze zintuigen een mogelijk gevaar waarnemen komen er in ons lichaam allerlei processen op gang die ons ofwel klaarmaken voor de strijd ofwel laten rennen voor ons leven. Alle zoogdieren hebben een dergelijke “vecht- of vluchtreactie”. Jonge dieren en mensen moeten nog leren wat echt een bedreiging is en wat niet. Kinderen kunnen pas vanaf hun 7e jaar onderscheid maken tussen echt gevaar en denkbeeldig gevaar zoals spoken of een monster onder het bed.

Reactie op angst

De reactie op angst wordt aangestuurd door de amygdalae, twee kleine gebiedjes in de hersenen van onder andere katten en mensen. Door het vrijkomen van chemische stofjes en hormonen wordt het bewustzijn tijdelijk omzeild en wordt alle energie gericht op de bedreiging. Het hart gaat sneller kloppen, de ademhaling versnelt, de bloedtoevoer naar de spieren neemt toe, de haren gaan omhoog staan en er worden angst feromonen geproduceerd. Dit gaat allemaal automatisch. De bewustwording komt pas later.

Ambivalent gedrag?

De Halloween-kat vertoont de typische kenmerken van de angst reactie. Hij zet het echter (nog) niet op een lopen en gaat ook niet (meteen) vechten. Volgens sommige gedragsdeskundigen twijfelt de kat tussen agressie en verdediging. Bij een dergelijk innerlijk conflict kan ambivalent gedrag optreden. In dat geval worden inderdaad componenten van beide gedragssystemen gezien. De zijwaarts dreigende houding wordt echter niet alleen bij katten maar ook bij andere dieren zoals runderen gezien. Het wordt gebruikt om er groter uit te zien bij een mogelijke dreiging. Bonnie Beaver stelt in het boek Feline Behavior daarom dat de halloween-kat eerder een defensieve dreig houding aanneemt dan dat er sprake is van een echt mentaal conflict.

Delen is lief!

Kennisbank voor kattenfans

door Ada van der Molen 15 mei 2024
Ik trim ambulant en vaak zet de eigenaar de kat op mijn trimtafeltje. Ik denk dat ongeveer de helft van de klanten dan vraagt: “Zal ik hem even vasthouden?” En zonder antwoord af te wachten wordt de kat stevig in het nekvel gepakt en op de tafel gedrukt!
28 augustus 2023
Ah, de eeuwenoude haat tussen honden en katten. Wie kent het niet? Van Tom en Jerry-achtige achtervolgingen tot de vele beelden op internet, het lijkt wel of deze twee dieren voorbestemd zijn om elkaars aartsvijanden te zijn. Maar met de juiste kennis, voorbereiding en begrip, is het heel goed mogelijk om een thuis te creëren waar ze beide gelukkig en veilig kunnen leven.
door Ada van der Molen 20 december 2022
Samenwerking van huidspecialist/dierenarts en gedragsdeskundige is heel belangrijk bij huidaandoeningen van katten.
cyperse kat op kussen
door Ada van der Molen 4 september 2022
Joy is een lief poesje van bijna twee jaar. Ze woont samen met poes Flavie bij Ans en Hans. Joy heeft echter een nare gewoonte: Ze eet haar eigen ontlasting op. Hiervoor werd mijn hulp ingeroepen.
Logo kattencampus en 2 liggende katten. de ene met bordje feit de ander met bordje fictie
door Ada van der Molen 26 mei 2022
Wat is feit en wat is fictie? Dat verschil is soms lastig te zien. Een artikel met als kop: “Onderzoek toont aan ...” geeft niet altijd een correcte weergave van het bewuste onderzoek. Over dit thema organiseerden we de jaarlijkse kattencampus op 22 mei 2022 op Landgoed Zonheuvel te Doorn. Als voorbereiding hierop hebben purrdoctors dr Esther Bouma en dr Marsha Reijgwart tien van dergelijke artikelen en de bijbehorende wetenschappelijke onderzoeken uitgeplozen.
kattenbeet
door Ada van der Molen 1 november 2021
Een kattenbeet veroorzaakt een vieze prikwond doordat katten kleine scherpe tanden hebben. De bacteriën uit de kattenbek dringen hierdoor diep door in het slachtoffer. Hoe behandel je de wond? Wat moet je doen om infectie te voorkomen? In dit blog leer je alles over de eerste hulp bij een kattenbeet.
door Ada van der Molen 26 april 2021
Katten blijven het liefst in hun eigen omgeving. Een kattenoppas aan huis is daarom in veel gevallen een goed idee. Maar waar moet je als eigenaar op letten?
zwarte langhaar kat onder opengeknipt hekwerk
door Ada van der Molen 2 april 2021
De FURminator lijkt ideaal. Maar is dat ook echt zo?
Rood met witte kater poseert trots buiten bij een bakje met narcissen
door Ada van der Molen 1 april 2021
Maak van dit paasweekend ondanks alles een feestje. Verwen jezelf, je gezin en ook je kat met lekkers en spel. Verstop door het hele huis eieren voor de mensen en brokjes of snoepjes voor je kat. Tracteer jezelf op een lekker luchtje of een lekkere bos bloemen (zonder lelies!) en je kat op kattenkruid/catnip of gedroogde valeriaanwortel. Kook een eitje en geef je kat ook een stukje. Gebruik de lege doos als voerpuzzel en laat je kat jagen op de paashaas. Leuk voor je kat en ook leuk voor jezelf!
kat in mandje met doeken
door Ada van der Molen 9 maart 2021
Katten brengen een groot deel van de dag rustend of slapend door. Het is dus belangrijk dat ze hier een comfortabel, warm en veilig plekje voor hebben. Wat is een goede koop? En waar moet je verder nog op letten?
nog meer informatie
Share by: