Help je kat de jaarwisseling door met deze info en tips. Het beste kan je rond dierendag
al beginnen met de voorbereidingen.
Bespaar tijd
Er zijn op internet heel veel tips voor de jaarwisseling te vinden. Veel dezelfde tips, maar ook tegenstrijdige adviezen. Ik heb ze allemaal voor je verzameld en beoordeeld.
Help je kat
Angstgevoelens zijn een van de akeligste emoties die een mens of dier kan ervaren. Ze tasten het essentiële gevoel van veiligheid aan. Het is nog ingrijpender dan pijn.
Voorkom problemen en ongewenst kattengedrag
Angst die niet behandeld wordt zorgt voor toenemende problemen. Het angst-systeem in de hersenen raakt overgevoelig en overactief. Je kat wordt steeds banger voor steeds meer verschillende situaties. Dit zorgt op zijn beurt weer voor probleemgedrag en ongewenst kattengedrag zoals bijvoorbeeld onzindelijkheid en overmatig wassen.
Tips
Lees stap voor stap praktische tips. Tips voor kittens die nog nooit een jaarwisseling hebben meegemaakt, maar ook voor volwassen katten met verschillende reacties op vuurwerk.
Oudejaarsavond. Je hebt alles goed voorbereid om er een gezellige avond van te maken. Maar je kat, die anders altijd gezellig bij je ligt, is bij de eerste knallen naar boven gevlucht. Dat is niet alleen ongezellig. Het is ook een (gedrags)probleem.
Waarom moet je iets doen tegen angst voor
vuurwerk?
Het is heel normaal en ook nuttig als je kat schrikt van een onbekend en
onverwachts geluid. Het is een beproefde manier om te overleven. Maar deze
schrik is van korte duur als blijkt dat er geen gevaar dreigt en dat is prima.
Angst
is een normale, kortdurende reactie op een duidelijke prikkel (bijvoorbeeld één
knal).
Vluchten
Een normale reactie van een angstige kat is vluchten. Een kat kan harde
geluiden echter niet goed lokaliseren waardoor effectief ontsnappen niet lukt.
Bovendien is vuurwerk zo luid dat er geen ontkomen aan is. Een echt angstige
kat kan daardoor “bevriezen” of zichzelf gaan wassen. Dit maakt het heel lastig
voor een eigenaar om de angst te herkennen en dus ook om er wat tegen te doen! Zonder dat je het merkt
gebeurt er van alles in het kopje van je kat!
Een paadje in de hersenen
Hoe kan angst een gedragsprobleem worden? Je kat hoort een knal, dit wordt geregistreerd in de hersenen en geeft je kat een angstig gevoel waarop hij reageert.
Hoe vaker of langer je kat angstig is, hoe vaker dit paadje afgelegd wordt en hoe meer de angst reactie verankert wordt in de hersenen van je kat. Dit gaat helemaal vanzelf, zonder dat we iets doen. Het is puur het effect van herhaling.
Het paadje in de hersenen wordt door veel gebruik als het ware steeds breder. Net zoals een nieuw paadje door het gras steeds breder wordt als je er vaker over loopt. Hoe breder het wordt hoe makkelijker het loopt. Op een gegeven moment ken je het pad uit je hoofd. Het is een gewoonte geworden.
Helaas werkt dit ook zo met angst. Als angst reactie een gewoonte geworden is, is het een (gedrags)probleem. Angstgevoelens zijn een van de akeligste emoties die een mens of dier kan ervaren. Het is ingrijpender dan pijn omdat het essentiële gevoel van veiligheid wordt aangetast.
De weg terug naar ontspanning
Omgekeerd werkt het gelukkig ook! Als je het paadje niet meer gebruikt groeit het langzaam maar zeker weer dicht met gras. Hiertoe mogen we het paadje zien, maar er niet op lopen. We moeten een andere route aanleren. Hoe breder het pad is, hoe langer het duurt voordat het weer dichtgegroeid is.
Om dit effect in de hersenen te bereiken moeten we de prikkel (bijvoorbeeld de knal) zo zacht aanbieden dat je kat het wel hoort, wel zijn oren draait in de richting van het geluid, maar geen stress vertoont. Door tegelijkertijd iets leuks (snoepje, spel, aandacht) aan te bieden leren we de hersenen van je kat een andere route aan.
Heel belangrijk om te onthouden
Het nieuwe pad moet vanaf het begin gevormd worden. Als je eenmaal op het oude pad zit, kan je er niet meer vanaf. Oftewel: Zodra je kat stresssignalen vertoont kan hij de nieuwe route niet meer aanleren. Dit principe geldt voor alle zoogdieren en dus ook voor mensen.
Bovenstaande is de basis van vuurwerktraining waarover later meer.
Om je kat te helpen tijdens de jaarwisseling moet je weten hoe bang hij is voor vuurwerk, hoe heftig het vuurwerk bij jou in de buurt is en of je nog iets kan doen zodat je kat zich thuis maximaal op zijn gemak voelt.
Ken je kat(ten)
De ene kat reageert angstiger op harde geluiden dan de andere kat. Uit onderzoek in opdracht van de dierenbescherming (2017) blijkt dat 75,2% van de katten bang is voor vuurwerk.
Hoe goed ken jij jouw kat(ten)? Hoe reageert jouw kat op vuurwerk?
Als het antwoord op alle drie deze vragen “ja” is, heeft je kat best een ernstig probleem. Er is specialistische hulp nodig om dit te behandelen. Dit is een langdurig traject met gedragsmedicatie en gedragstherapie. Neem hiervoor zo spoedig mogelijk contact op met een dierenarts (om medische oorzaken uit te sluiten en voor medicatie advies) en een gedragstherapeut (voor een persoonlijk gedragstherapie plan).
Nieuwe kat?
Heb je pas een nieuwe (volwassen) kat en is dit jullie eerste jaarwisseling samen? Probeer er achter te komen hoe je kat reageert op vuurwerk. Bijvoorbeeld door navraag te doen bij de vorige eigenaar. Hoe reageert je kat op onweer en harde knallen? Waar is jouw kat bang voor?
In Engelse vakliteratuur wordt onderscheidgemaakt tussen Fear, Anxiety en Phobia.
Over Fear (Angst) hebben we het al gehad.
Vrees/onrust:
Anxiety laat zich wat lastiger vertalen. Het is een onbestemd gevoel van vrees/onrust/radeloosheid.
Er is sprake van anticipatie op gevaar of dreiging zonder dat er een duidelijke prikkel is. De oorzaak is niet altijd duidelijk. De functie ervan is om de alertheid van de kat te verbreden zodat het klaar is om op elke bedreiging te reageren.
Vaak treedt het op in onbekende situaties of op een plek waar je kat een nare ervaring heeft gehad. Het belangrijkste verschil met angst ligt in het woord “anticipatie”. Er zijn wel aanwijzingen in de omgeving van je kat waardoor de vrees/onrust optreedt maar die worden door ons lang niet altijd herkend. Bijvoorbeeld doordat wij veel minder goed kunnen ruiken dan de kat.
Een kat met vuurwerk of onweer fobie kan bijvoorbeeld al met gevoelens van vrees/onrust reageren op hele subtiele aanwijzingen in de omgeving, zoals invallende duisternis of rokerige geuren in de lucht. Deze kat heeft mogelijk het hele seizoen last van chronische vrees/onrust.
Er zijn vele gradaties van vrees/onrust. De ernst hangt af van het soort gevaar waarop geanticipeerd wordt en de mate van opwinding van de kat.
Gedragingen passend bij vrees/onrust:
Fobie:
Is een irrationele angstreactie die niet past bij de situatie waarbij iemand, om doorgaans onduidelijke redenen, een overmatige angst ontwikkelt voor specifieke zaken of situaties. Deze angst staat niet in verhouding tot de reële bedreiging die van de situatie of het voorwerp uitgaat. Een voorbeeld is een fobie voor spinnen. Een kat kan niet bepalen of het gevoel wat hij heeft veroorzaakt wordt door een reële bedreiging of niet. Bij katten kan je daarom beter kijken naar het effect er van. Het resultaat van een fobie is dat het normaal gedrag blokkeert. Een kat die
bang is voor honden zal zich verstoppen zodra ze in de verte een hond ziet. Een kat met een
fobie voor honden zal elke plek vermijden waar misschien mogelijkerwijs een hond aanwezig is. Angst beschermt. Fobie verlamt.
Hoe komt het dat de ene kat banger is dan de andere?
Mogelijke oorzaken van angst gerelateerde problemen zijn:
Nog een voorbeeld van hoe een fobie onbedoeld kan toenemen:
Tot voor kort werd het medicijn Acepromazine vaak voorgeschreven om angstige katten door de jaarwisseling te helpen. Het grote nadeel van dit medicijn is volgens Jon Bowenen Sarah Heath (2 internationaal gerespecteerde dierenartsen en experts in kattengedrag) dat het bewegingen vermindert terwijl de kat het vuurwerk wel waarneemt en dus bang is. Doordat de bange kat minder goed kan vluchten neemt de mate van vuurwerk-fobie jaarlijks toe. Verderop komen veiligere alternatieven aan bod.
Wordt er bij jou ik de buurt veel vuurwerk afgestoken? Wanneer begint het? Het mag pas vanaf 31 december 18:00 uur, maar de praktijk is helaas vaak
anders.
Ben je pas verhuisd en nieuw in de buurt? Informeer eens bij de buren!
Als een kat het bij jou thuis goed naar zijn zin heeft, is dat een goede
basis en vermindert dat algehele stress en onrust bij je kat. Een kat heeft het
goed naar zijn zin als er een keuze is van alles wat hij belangrijk vindt.
Belangrijke katten zaken zijn:
Het is belangrijk dat je kat meerdere veilige plekjes heeft in huis.
Ik kom er verderop nog op terug, maar denk alvast na over een geschikte schuilplaats voor oudejaarsavond. Is er een ruimte in huis waar je kat nu heen vlucht als hij bang is? Kan je daar een extra comfortabel veilig plekje maken?Kan je die ruimte op oudejaarsavond gebruiken om voer, water en een kattenbak in te plaatsen? Kan die ruimte verduisterd worden met bijvoorbeeld gordijnen?
Heeft je kat nog geen favoriete ruimte om te schuilen? Denk dan alvast na over welke ruimte daarvoor geschikt is.
Omdat dit zo belangrijk is voor katten heb ik er al eens wat over geschreven:
DOEN!
Is jouw kat ergens bang voor? Heeft hijmisschien last van vrees/onrust of een fobie? Zoek hulp als je kat een fobie heeft! Hoe kat-vriendelijk is jouw huis? Valt er nog wat te verbeteren? Waar ga je veilige schuilplaatsen maken voor je kat(ten)?
Neem voor inspiratie eens eenkijkje op mijn
Herken de stress signalen bij je kat
De
diepe oorzaak van stress en angst is verschillend maar de eerste signalen van
beiden zijn gelijk. Het is heel belangrijk om die signalen te leren herkennen
bij je kat. Het is een basisvoorwaarde om te beoordelen of je kat angstig
begint te worden. Versnelde ademhaling, verhoogde hartslag en soms ook gespannen spieren zijn
universele signalen die helaas minder goed herkenbaar zijn.
Speciaal bij de kat zijn de volgende signalen van stress beter waarneembaar:
Natuurlijk is de situatie, de context, ook belangrijk. Een kat die geeuwt omdat
hij net wakker wordt of die om zijn bek likt na het eten vertoont geen stress
signaal.
Stress hoort bij het leven dus elke kat vertoont stress signalen!
Wat heeftschoonmaken nou met vuurwerk te maken vraag je je wellicht af. Nou dat zit zo.Eerder hebben we gelezen dat het belangrijk is om meerdere krabgelegenheden aante bieden zodat je kat zijn geur af kan zetten. Zijn eigen geur geeft je kateen veilig gevoel. Het is een heel belangrijk onderdeel van het kattengedrag. Daarom nog
meer informatie over geuren en hoe je opeen verantwoorde manier kan voorkomen dat je ze wegpoetst.
Doen!
Zet microvezeldoekjes op je boodschappenlijstje, als je ze nog niet in huis hebt. Doekjes die geschikt zijn om op 90 graden te wassen, hebben een goede kwaliteit!
Het wordt onderhand hoog tijd om te beginnen met vuurwerktraining, mits het voor jouw situatie geschikt is. Vuurwerktraining is één woord voor verschillende trainingen of leerprocessen. Als eerste hebben we habituatie.
Habituatie betekent gewenning aan een (nieuwe) prikkel. Door je kat geleidelijk enherhaaldelijk bloot te stellen aan vuurwerkgeluiden went hij eraan en leert hijze te negeren. Dit is het principe van vuurwerktraining bij kittens. Ze kennen nog geen vuurwerk en door habituatie voorkomen we dat ze er bang voor worden. We beginnen met vuurwerkgeluiden op heel zacht volume en voeren dat langzaam op, afhankelijk van de reactie van het kitten.
Daarnaast hebben we (systematische) Desentisitatie en Herconditioneren. Die twee horen bij elkaar. We gebruiken ze bij katten die al bang zijn voor vuurwerk en voor katten die vrees/onrust en geluidsfobie hebben. Voor katten met een fobie heb je daarnaast ook gedragsmedicatie van de dierenarts nodig.
Desentisitatie (ongevoelig maken) wordt op dezelfde manier uitgevoerd als habituatie. De kat wordt geleidelijk en herhaaldelijk bloot gesteld aan vuurwerkgeluiden. Maar het doel is nu niet gewenning want een bange kat kent het maar al te goed. Het doel is nu om de intensiteit van de angst reactie te verminderen (minder bang te maken). Een kat die bang is voor vuurwerk zal niet bang zijn voor vuurwerk geluiden die nauwelijks hoorbaar zijn. Voor een kat met een fobie kan het volume niet laag genoeg zijn. Die heeft extra hulp in de vorm van medicijnen nodig om de angst te onderdrukken.
Desensitiseren kan gemakkelijk weer ongedaan gemaakt worden. Als je kat het desensitisatie proces doorlopen heeft en hij hoort ineens vuurwerk in al zijn hevigheid, kan de angst meteen weer terug komen. Om dit te voorkomen wordt desensitisatie altijd gevolgd door herconditioneren. Tijdens dit proces wordt er iets leuks gekoppeld aan de vuurwerkgeluiden.Voor hondeneigenaren is dit redelijk eenvoudig te doen. Voor katteneigenaren is het echter veel lastiger. Het is voor katteneigenaren namelijk extra belangrijk om dit goed uit te voeren. Zoals we eerder hebben gezien is de omgeving van de kat heel belangrijk voor hem. Hij moet zich veilig voelen in zijn eigen huis en heeft daarvoor zijn eigen geur, veilige slaapplekjes, uitkijkpunten, meerdere voerbakjes, drinkbakjes, kattenbakken en krabgelegenheden nodig. Deze veilige omgeving mag dus nooit systematisch verstoord worden door geluiden waar hij bang van wordt. Zijn veilige huisje is dan niet langer veilig en de kat kan besluiten dat hij daar niet meer naar binnen wil! De geluiden moeten dus absoluut heel zachtjes afgespeeld worden en alleen als de kat ontspannen is. Hierover later meer.
Alsof dat nog niet genoeg is kan je ook maar één kat tegelijk desentisiteren en moeten andere katten en ook jonge kinderen tijdens deze training naar een andere ruimte. De kat mag namelijk niet het idee hebben dat er een mogelijke vluchtroute geblokkeerd wordt. De kat zou dan namelijk agressie in kunnen zetten en dat moeten we uiteraard altijd voorkomen.
Ik kan niet genoeg benadrukken dat vuurwerktraining voor bange katten twee maanden lang heel veel toewijding vraagt van het hele gezin. Het is niet iets wat je even tussendoor doet. Je moet er echt tijd voor vrijmaken en je aandacht erbij houden. Kan je dat, om wat voor reden dan ook, niet toezeggen? Begin er dan alsjeblieft niet aan want dan bestaat de kans dat je meer kwaad dan goed doet.
Sarah Heath en Jon Bowen, de twee internationaal bekende dierenartsen en gedragsdeskundigen waar ik het al eerder over heb gehad, hebben een behandelprotocol voor vuurwerkangst bij honden opgesteld onder de naam “Sounds Scary”. Ik heb dit boekje letterlijk vertaald in het Nederlands. Dit betekent dat er dus steeds gesproken wordt over de hond inplaats van de kat. Het principe van de vuurwerktraining is echter precies gelijk voor zowel de hond als de kat.
Vraag
hier het vertaalde boekje "Sounds Scary" aan.
Verderop neem ik jullie stap voor stap mee in de training specifiek voor de kat.
Lees het boekje een keer helemaal door zodat je een idee hebt water allemaal bij komt kijken.
Daarnaast heb ik de voor- en nadelen van vuurwerktraining voor je op een rijtje gezet:
DOEN!
Lees dit hoofdstuk en het boekje Sounds Scary goed door en denk goed na of je tot aan de jaarwisseling tijd vrij kan/wil maken voor de vuurwerktraining.
Ga je ervoor? Geweldig! Dan help ik je stap voor stap om je kat van zijn vuurwerkangst af te helpen.
Lukt
het niet? Goed dat je dat inziet en geen risico wil lopen! Ook dan help
ik je uiteraard om je kat door de jaarwisseling te helpen.
Zoals we aan het begin hebben geleerd kan je kat niet leren als hij bang is. Het is dus belangrijk om te weten waar je kat, naast vuurwerk, nog meer bang voor is. Hou hier rekening mee tijdens de training door angst opwekkende prikkels te vermijden.
Vuurwerktraining is niet iets wat je zomaar even doet. Je moet het goed voorbereiden. Je moet weten wat je doet anders bestaat het gevaar dat je meer kwaad dan goed doet. Lees dit blog daarom vanaf het begin
helemaal door. Geen tijd? Sorry maar dan is vuurwerktraining niets voor jou! Alles gelezen? Top! Hieronder nog een handig spiekbriefje om te zien of je er helemaal klaar voor bent! Check het voor al je katten afzonderlijk!
De omgeving van je kat is optimaal
Ik ben klaar om de vuurwerkgeluiden af te spelen
Ik ken mijn kat
Ik ben er klaar voor!
Je hebt het boekje “Sounds Scary” gelezen. Om de therapie te volgen heb je de tracks met vuurwerkgeluiden nodig. Maak hiervoor een gratis account aan bij SoundCloud en download de tracks .
Nadat je een account hebt aangemaakt kan je de (main) tracks downloaden.
Kies een ruimte waar je kat zich veilig voelt en veel tijd doorbrengt om te ontspannen en te rusten.
Zie verder bladzijde 5 van het boekje “Sounds Scary”. Specifiek voor de kat: Als je kat naar buiten mag, Doe dit dan als je kat buiten is. Als je kat niet naar buiten mag sluit hem dan tijdelijk op in een ruimte zo ver mogelijk van de ruimte waar je de training gaat geven. Ideaal is als iemand anders dan met je kat kan knuffelen of spelen. Je zal dan extra voorzichtig moeten zijn met het volume.
Kies een moment waarop je kat ontspannen ligt in de ruimte met de geluidsinstallatie.
Laat de deur open, zodat je kat de ruimte kan verlaten als hij of zij zich ergert aan de geluiden.
De eerste drie tracks beginnen met 5 seconden stilte waarna de geluiden geleidelijk aan luider worden.
De eerste keer dat je de geluiden afspeelt moet je heel goed letten op de reactie van je kat.
Zet het volume zo zacht mogelijk en laat de track 20-30 seconden spelen.
Als je kat niet reageert, verhoog je het volume beetje bij beetje totdat je ziet dat je kat het geluid hoort maar niet bang is. De oren van je kat richten zich een paar keer op het geluid en je kat ontspant zich weer. Als je kat zijn kop optilt is het volume te hoog. Wees erop bedacht dat je kat het geluid al te hard kan vinden nog voordat jij het geluid kan horen!
Als je kat bang is bij het allerlaagste volume kan je proberen om één box uit te zetten, de bas te verlagen of zelfs een box in te pakken met een kussen.
Is je kat dan nog steeds bang, neem dan contact op met je dierenarts voor extra hulp.
Desensitisatie
Volg verder het desensitisatie programma op bladzijde 14 van het boekje “Sounds Scary”. Neem er de tijd voor. Verhoog het volume niet te snel.
Een of twee stress-signalen en daarna lekker spelen of eten? Dan is er nog geen probleem, maar als je meer/vaker stress-signalen ziet; moet je een stapje terug!
Dit gaat zeker enkele weken duren!
Vragen? Neem contact met me op!
Lukt het al om alle drie de tracks op matig volume niveau af te spelen zonder stress signalen bij je kat?
Ja?
Super! Verplaats de therapie ruimte dan naar een andere ruimte en herhaal de training daar vanaf het begin. Op die manier leert je kat dat de geluiden geen bedreiging zijn, waar ze ook gebeuren.
Als het ook in de tweede ruimte lukt om alle drie de tracks op matig volume af te spelen zonder stress signalen bij je kat, Verplaats de therapie ruimte dan nogmaals naar een andere ruimte en herhaal de training daar vanaf het begin.
Nee?
Geen nood! Vooral niet overhaasten. Elke kat is anders en de ene heeft gewoon meer tijd nodig dan de andere. Ga rustig verder zoals je bezig was tot dat het wel lukt.
Lukt het eind november nog niet?
Misschien heb je je kat aan het begin te optimistisch ingeschat en is hij toch angstiger dan je dacht of je kat heeft gewoon meer tijd nodig, misschien vanwege de leeftijd. Zolang je kat tijdens de training maar geen stress of angst laat zien, heb je het goed gedaan.
Je kat zal rond de jaarwisseling alleen wat extra hulp nodig hebben in de vorm van medicatie om de angst te onderdrukken. Hiervoor moet je bij de dierenarts zijn. Maak een afspraak om dit tijdig
met je dierenarts te bespreken. Is je kat al gechipt? Zo nee, dan kan je dat mooi combineren. Scheelt weer een ritje naar de dierenarts! Lees verderop waarom dat voor elke kat belangrijk is.
|
|
De volgende belangrijke stap van de vuurwerktraining is het voorkomen van een terugval. Je kat is nu dankzij de desensitisatie gewend aan de vuurwerkgeluiden op matig niveau en hecht er geen waarde aan. Desensitisatie is echter een omkeerbaar proces. Als je kat nu onverwachts geconfronteerd wordt met heftig vuurwerk, is de kans groot dat hij toch ineens weer bang is. Om dit te voorkomen gaan we herconditioneren. Je kat moet niet alleen neutraal staan tegenover vuurwerkgeluiden. Hij moet het zelfs leuk gaan vinden!
De volgende stap na desensitiseren is her-conditioneren. Om je kat een positieve associatie met vuurwerk te geven maken we weer gebruik van het Sounds Scary boekje. Op bladzijde 15 vind je het hoofdstuk Her-conditioneren (Deel 1). Ook hierbij geldt weer dat angst opwekkende prikkels vermeden moeten worden. Lees het goed door en volg stap voor stap het protocol. Blijven hier tot half december mee trainen. Vragen? Neem contact met me op!
Na de desensitisatie en deel 1 van het her-conditioneren is het nu tijd voor deel 2 van de her-conditionering. Het doel hiervan is nog steeds om een terugval te voorkomen. Ook hierbij geldt weer dat angst opwekkende prikkels vermeden moeten worden. Hierbij hebben we de ultieme beloning voor je kat nodig. Pak het Sounds Scary boekje er weer bij op bladzij 16.
Lees het goed door en volg stap voor stap het protocol. Specifiek voor katten: Matig je enthousiasme bij de vuurwerkgeluiden. Ga niet uitbundig juichen en springen maar zeg op een enthousiaste toon de naam van je kat en gebruik eventueel een woord wat je kat associeert met de beloning. En geef de kat uiteraard ook die beloning. Houd de beloning bij de hand want die heb je ook nodig elke keer als er een echt (vuurwerk) geluid klinkt!
Blijf hier tot en met nieuwjaarsdag mee trainen. Vragen? Neem contact
met me op!
Voor de korte termijn behandeling van vuurwerkangst zullen dierenartsen gebruik moeten maken van een geregistreerde diergeneesmiddel. In Nederland zijn dat er momenteel 2: Sileo en Pexion. Slechts in uitzonderingsgevallen kan er nog gekozen worden voor het humane middel Alprazolam. Ondanks dat hier in voorgaande jaren goede ervaringen mee waren. Vuurwerkmedicatie is geen snoepje. Je dierenarts moet je kat minder dan 3 maanden geleden nog gezien hebben om dit voor te kunnen en mogen schrijven. Alle reden dus om tijdig informatie in te winnen bij je dierenarts!
Elke jaarwisseling raken honderden honden en katten door knallend vuurwerk vermist. Gemiddeld ontvangt Amivedi 950 meldingen van vermiste dieren op 31 december en 1 januari. Op een normale dag in december ontvangen ze 452 meldingen. Er worden dus ruim 2x zoveel meldingen van vermissing op de laatste dag van het oude jaar en de eerste dag van het nieuwe jaar gedaan.
Zorg dat je kat gechipt is. Juist ook als het een “ binnenkat” is. Een kat in het nauw maakt rare sprongen en voor je het weet ziet hij toch kans om te ontsnappen. Als je kat gechipt is heb je een grotere kans dat je hem weer terug krijgt.
Heb je je kat jaren geleden al laten chippen? Top! maar kijk dan toch even of alle gegevens, zoals je telefoonnummer, nog wel kloppen. Pak meteen even het boekje van de dierenarts erbij en typ het chipnummer, zonder NLD, in op www.chipnummer.nl. Klik daarna op het groene pootje om de bijbehorende gegevens van het chipnummer in te zien.
Blijf thuis
Plan een gezellige oudejaarsdag thuis. Laat je kat niet aan zijn lot over op oudejaarsdag terwijl jij elders aan het feesten bent. Je kat is gehecht aan je. Al is het maar omdat jij zorgt voor zijn eten. Je kat voelt zich dan ook veiliger als je thuis bent. Zelfs al vlucht hij onder het bed en zoekt hij geen contact met je.
Vuurwerkvrij pension
Ben je van plan om je kat naar een pension te brengen omdat hij toch niet bang is voor vuurwerk? Bedenk dan dat een kat in een vreemde omgeving bang kan zijn voor zaken waar hij thuis niet bang voor is. Dit komt doordat je kat thuis alle vluchtroutes kent en daarover zelf de controle heeft. Kies je voor een pension, reserveer er dan bijtijds één in een omgeving waar geen vuurwerk wordt afgestoken. Op zich is dat een hele effectieve manier om te voorkomen dat je kat bang wordt voor vuurwerk.
Elke kat heeft altijd een veilig plekje nodig waar hij naartoe kan vluchten. Dit is extra belangrijk tijdens de jaarwisseling vanwege het vuurwerk. Maar ook met de kerstdagen is de dagelijkse routine vaak anders en kan je kat behoefte hebben om een rustig plekje op te zoeken. Kijk welke ruimte je kat zelf uit kiest om naartoe te vluchten en plaats daar in de buurt alles wat je kat nodig heeft: voer, water, kattenbak, krab gelegenheid en natuurlijk een lekker plekje om te liggen.
Onze huistijgers hebben het best goed voor elkaar. Maar hoe redden de zwerfkatten buiten het? Ook zij hebben een schuilplaats nodig tegen weersinvloeden en vuurwerk. Zijn er bij jou in de buurt zwerfkatten? Meld het in elk geval bij een zwerfkattenopvang zodat zij maatregelen kunnen nemen. Schuilplaatsen kan je kopen, zelf maken of laten maken. Neem voor meer informatie over type en locaties contact op met Stichting Zwerfkatten Nederland of download hun handboek.
Voerpuzzels zijn in één woord geweldig! Als gedragstherapeut adviseer ik het vaak als onderdeel van het therapieplan bij probleemgedrag. Het stimuleert je kat om mentaal bezig te zijn. En dat is precies wat we ook willen tijdens de jaarwisseling! Als je lekker bezig bent met puzzelen vallen de knallen van het vuurwerk veel minder op. Deze afleiding moet je kat echter wel eerst onder de knie, of beter gezegd in de pootjes, krijgen. Begin daarom nu al met oefenen. Zoek je nog een leuk en nuttig sinterklaas- of kerstcadeautje voor je kat? Geef hem een voerpuzzel! Je vindt ze in de dierenspeciaalzaak en online.
Op de foto zie je mijn (inmiddels overleden) kat Char met de Cat Activity Turnaround.
Download de handleiding zodat ook jouw kat dit stap voor stap aan kan leren.
Dit is goed voor alle katten. Of je nu wel of niet aan het trainen bent met vuurwerkgeluiden!
Diverse studies hebben aangetoond dat Valeriaan een rustgevende werking heeft. Het is absoluut geen vervanger van angst medicatie maar het kan je kat ondersteunen in de aanloop naar de jaarwisseling en kan voor afleiding zorgen op oudejaarsdag. Zakjes met de gedroogde wortel van de Valeriaanplant zijn makkelijk zelf te maken maar ook te koop via diverse goede doelen organisaties. Laat de zakjes niet constant liggen maar berg ze op in een bus of zakje. Zo blijft het interessant voor je kat.
Essentiele oliën kunnen je kat ook helpen om rustig de jaarwisseling door te komen. Wil je hier meer over weten, neem dan contact op met Hennie Schuit van Casa Aroma. Zij is gedragstherapeut voor katten en aromatherapeut gespecialiseerd in katten.
Houd je kat tijdens de jaarwisseling binnen. Doet je kat zijn behoeftes altijd buiten? Plaats dan een grote open bak met tuinaarde binnen bij zijn schuilplaats. Laat hem daaraan wennen door hem in december al een paar keer een nachtje binnen te houden, bijvoorbeeld bij slecht weer.
Kijk bijtijds welke dierenarts er bereikbaar is tijdens de feestdagen. Beter voor niets opgezocht dan dat je in een panieksituatie moet gaan zoeken. Gewoon voor het geval dat! Hang het op een prikbord en zet het in je mobiel. Zorg dat je zelf ook spulletjes in huis hebt voor eerste hulp bij ongelukjes.
Nieuwjaarsdag
Controleer je tuin/directe omgeving opvuurwerkrestanten en ruim ze op. Wacht met je kat naar buiten laten tot ook deburen de grootste rommel opgeruimd hebben. Hiermee verklein je de kans dat jekat allerlei ongezonde troep binnen krijgt. Katten lopen namelijk over derommel heen en gaan daarna hun pootjes wassen.
Met deze tips begin je het nieuwe jaar goed. Gelukkig nieuwjaaralvast!